Americké národní parky hlásí plné stavy: Nájezdy »selfíčkářů!« | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Americké národní parky hlásí plné stavy: Nájezdy »selfíčkářů!«

Grand Canyon v Arizoně
Grand Canyon v Arizoně (Profimedia.cz, scom)

V amerických národní parcích je poslední dobou hlava na hlavě. Ne snad, že by lidé našli takovou zálibu v krásné přírodě. Ven je vyhání touha po dokonalém selfie, za nějž ale mnohdy zaplatí i vlastním životem!

Dokonalým příkladem je národní park Canyonlands v Utahu a nejmohutnější skalní oblouk na světě – Mesa Arch. „Před příchodem Instagramu v roce 2010 tady byli jen dva nebo tři lidé. Teď je tu každé ráno dav,“ říká profesionální fotograf krajin Jonathan Zhang.
Podobné je to u skalního útvaru připomínající podkovu Horseshoe Bend na řece Colorado River, kde návštěvnost za posledních 8 let vzrostla o 37 %. Teď je tam každý den okolo 2800 návštěvníků.

Jenže tito instagramoví »umělci« se od skutečných profesionálních fotografů liší. „Nám jde o znázornění mírumilovného klidu a přírody. Oni jen cvaknou fotku, aby dokázali, že tam byli,“ tvrdí fotograf Neale Zingle.

Za fotku navíc nezřídka platí i životem, amatérští umělci prostě nadmíru riskují. V roce 2018 při snaze o selfie spadla žena z útesu v michiganském Pictured Rocks National Lakeshore. Podobné incidenty se staly i v Grand Canyonu a Yosemitském národním parku. V Yellowstonu zase v roce 2015 ženu pokousal bizon, když se s ním chtěla vyfotit.
A s ohledem na rozmach sociálních sítí se nedá očekávat, že tento trend jen tak skončí...

Víte, že...

...poprvé se skalní oblouk Mesa Arch proslavil, když jej vývojáři v roce 2009 použili jako jedno z pozadí plochy na operačním systému Windows 7? Od té doby se už dostal mezi nejpopulárnější příspěvky na Instagramu, tzv. #Instafamous, když byl označen už na více než 25 tisících snímcích.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.