Vyšetřovatelé o Čapím hnízdě: Podvod, nepravda a zatajování! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Vyšetřovatelé o Čapím hnízdě: Podvod, nepravda a zatajování!

Podle zprávy, ze které včera citovaly Hospodářské noviny, by postup farmy při žádosti o dotaci mohl být hodnocen jako podvod.
Podle zprávy, ze které včera citovaly Hospodářské noviny, by postup farmy při žádosti o dotaci mohl být hodnocen jako podvod. (Foto ara)

Nepravdivé informace a zatajování! Tyto výrazy použil Evropský úřad pro boj proti podvodům (OLAF) při vyšetřování udělení padesátimilionové dotace pro farmu Čapí hnízdo.

Podle zprávy, ze které včera citovaly Hospodářské noviny, by postup farmy při žádosti o dotaci mohl být hodnocen jako podvod. Kvůli evropské dotaci pro farmu už česká policie obvinila 11 lidí včetně premiéra Andreje Babiše (ANO). Sněmovna ale ještě musí rozhodnout, zda Babiše vydá k trestnímu stíhání.

„Vyšetřování zjistilo, že představitelé příjemce dotace v době, kdy předložili žádost o podpoření svého projektu a podepsali dohodu o poskytnutí financování v roce 2008, řídícímu orgánu operačního projektu poskytli nepravdivé informace a důležité informace zatajili,“ píše OLAF. Podle úřadu mohou tyto skutečnosti zakládat důvod ke stíhání v Česku pro podezření z podvodu a porušení finančních zájmů EU.OLAF ve zprávě také uvádí, že anonymní vlastnická struktura Čapího hnízda v době čerpání dotace byla v rozporu se zásadou transparentnosti, která platí pro čerpání peněz z evropských fondů.

Co na to Babiš?

Premiér se včera ke zprávě OLAF odmítl vyjádřit, protože ji údajně neviděl. Číst ji prý nebude, mechá to svým právníkům. Na dnešní jednání imunitního výboru, který má rozhodnout o jeho opětovném vydání k trestnímu stíhání, ale hodlá přijít. Informace podle něj vypouštějí jeho političtí protivníci. Dříve uvedl, že farmu prostřednictvím akcií na majitele vlastnili v době získání dotace jeho dvě děti a bratr partnerky.

Jak to bylo

Společnost Farma Čapí hnízdo patřila do přelomu let 2007 a 2008 do Babišova Agrofertu. V prosinci 2007 se přeměnila na stejnojmennou akciovou společnost s akciemi na majitele. Jediným akcionářem byla akciová společnost ZZN Pelhřimov. Podle vyšetřovatelů však ke změně nebyl ekonomický ani podnikatelský důvod. Kvůli změně nebylo možné dohledat majitele firmy, která tak získala padesátimilionovou evropskou dotaci v programu pro malé a střední podniky. Po několika letech, kdy dodržovala dotační podmínku, se společnost vrátila pod Agrofert.

Na video s Andrejem Babišem se můžete podívat zde:



Přečtěte si
1pravda1
9. 1. 2018 • 10:54

Pokud vyšetřovatel čapáku Nevtípil byl soudem napomenut, že ve sporu Rittig - Sitta stojí na straně Rittiga a nadržuje mu, tak takový vyšetřovatel nemá v právním státě už co vyšetřovat!

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.