Ministryně ukázala Olafa! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Ministryně ukázala Olafa!

Ministryně financí Alena Schillerová.
Ministryně financí Alena Schillerová. (ČTK)

Je to jméno osud, nebo prokletí? Když si loni 29. července bral na svém Čapím hnízdě Andrej Babiš (62, ANO) svoji Moniku (43), slavil podle norského kalendáře svátek Olaf... A OLAF, evropský úřad bojující s podvody, poslal do Česka časovanou bombu: vyšetřovací zprávu odhalující (zne)užití padesátimilionové dotace na Babišově farmě.

Čeští úředníci, kteří dokument dostali, se nejdříve tvářili jako začínající striptérky: Neukážeme a neukážeme... Po naléhání ze všech stran včera první povolilo ministerstvo financí řízené Alenou Schillerovou (53, za ANO).

»Nesrovnalosti«

Tedy částečně. Pár dní předtím, než půjde Babiš a jeho vláda žádat Sněmovnu o důvěru, zveřejnilo jen finální část zprávy, podle které při poskytnutí dotace došlo k »nesrovnalostem« a vyšetřovatelé navrhli, aby skoro 50milio nová dotace pro farmu, kde se Babiš v létě ženil, byla vyňata z evropských projektů. financí, rozhodnout by se mohlo do půlky ledna. „Nemá to vliv na případná budoucí správní řízení o odebrání dotace příjemci ze strany poskytovatele dotace,“ uvedl pro Aha mluvčí resortu Michal Řurovec. Stát ale patrně bude muset vrátit do »dotačního balíčku« 50 milionů ze svého.

Vševěd Kalousek

To Miroslav Kalousek (57, TOP 09) volil v souvislosti se zprávou OLAFu ostřejší slova. Již v úterý na svém Twitteru napsal, že zprávu viděl a že ta jasně dokládá, že byl spáchán kriminální čin. Jak se k ní dostal, neuvedl. Stejně tajuplně tak včera oznámil, že ode dneška budou moci do dokumentů nahlédnout poslanci mandátového a imunitního výboru. „Možnost si jí přečíst pod dohledem policisty neznamená možnost jí zveřejnit,“ upřesnil Kalousek.

Když zprávu po OLAFu žádali také čeští europoslanci, úřad je odbyl. Stejně jako Agrofert, kterému farma patří. „OLAF nám víceméně řekl, že na ni nemáme nárok,“ řekl Aha! mluvčí holdingu Karel Hanzelka.

Jak to bylo

Kauza Čapí hnízdo vznikla kvůli podezření, že farma účelově změnila majitele, aby dosáhla na dotace pro malé farmy. Z Agrofertu přešla do vlastnictví Babišových rodinných příslušníků, aby se po zinkasování peněz vrátila pod křídla koncernu. V souvislosti s tímto manévrem je obviněno 11 lidí včetně Babiše a jeho pravé ruky Jaroslava Faltýnka.

Úředníci vyměkli? (k HLF)

Asi dvacítka lidí se včera kolem třetí odpoledne sešla na již druhé demonstraci občanů, kteří se na ministerstvu financí domáhali odtajnění zprávy o kauze Čapí hnízdo od evropského Úřadu pro boj proti podvodům (OLAF). Dožadovali se setkání s ministryní financí Alenou Schillerovou. To se nepovedlo, nicméně ve stejný čas ministerstvo část zprávy zveřejnilo...

Na video s Andrejem Babišem se můžete podívat zde:



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.