Cesta za relikviářem sv. Maura | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Cesta za relikviářem sv. Maura

Český kriminalista před 25 lety zachránil jeden z nejcennějších předmětů naší historie
Český kriminalista před 25 lety zachránil jeden z nejcennějších předmětů naší historie (Jiří Hadač a archiv)

Relikviář svatého Maura, hned po korunovačních klenotech nejvzácnější památka v Česku, má vpravdě mystickou novodobou historii jako ze špionážního filmu. Zlatý domeček posázený drahokamy, soškami a filigrány má nedozírnou cenu, finanční i historickou, nicméně i jako esteticky dokonalé dílo středověkých zlatníků stojí za to vidět a vážit cestu do Bečova nad Teplou.

Relikviář má právě teď v listopadu několik výročí. Před 33 lety na něj nepřímo upozornil Danny Douglas, vídeňský Američan, před 32 lety byl objeven v podlaze kaple zámku Bečov nad Teplou. A před 15 lety byl definitivně zrestaurován úhrnem za 8 milionů korun.

Cesta do neznáma
Stačilo málo a Češi by jej už nikdy neviděli. Byl zakopaný během druhé světové války hluboko pod zemí, v poválečné éře po něm socialistický památkový ústav ani nevzdechl. Až v červnu 1984 Danny Douglas kontaktoval konzulát ve Vídni s tím, že je na našem území ukryta blíže nespecifikovaná památka z války. Uvedl jen, že je 100 až 150 km od Norimberku, délky zhruba 150 cm a velikosti konferenčního stolku a že se musí kopat...

Detektiv Maryška a jeho lest
Měl zájem poklad vyzdvihnout, samozřejmě za asistence československé strany, a složil 250 tisíc dolarů. Pak chtěl nechat exponát ocenit, doplatit a vyvézt ze země. Češi slyšeli na dolary, ale měli i podezření, že se jedná o mnohem vzácnější kus, než Douglas nastínil. Proto na případ v listopadu 1984 nasadili tým kriminalisty Františka Maryšky (†68). Jeho detektivové po celou dobu kontaktu s Douglasem vystupovali jako památkáři a úředníci u ministerstva a Američana obelstili. Podle různých indicií dospěli k cíli a 5. listopadu, den před podpisem poslední smlouvy, která by Douglasovi zaručovala právo na relikviář, památku vyzdvihli.

Málem se rozpadl
Maryška jezdil rok po archivech, pátral po nocích a víkendech. Agenti Stb dokonce navrhovali, aby na Douglase byla uplatněna injekce séra pravdy, aby úkryt prozradil. Ten byl nicméně obezřetný, při jednání nic nejedl a nepil, do Prahy vždy přiletěl na den v doprovodu ochranky. Tumba byla po vyzdvižení skoro měsíc v kanceláři Maryšky, pak putovala do sejfu banky a tam se skoro vlivem vzduchu rozpadla, památkáři nevěděli, co s ní. Až v roce 1991 se začalo s restaurováním.

Vzácný bonus
Příběh skutečně dramatický, když pomyslíme, že šlechtický rod Beaufortů artefakt koupil v roce 1838, vyvezl tajně z Belgie, za což u soudu později zaplatil pokutu, a umístil na českém zámku. Rodina pak kolaborovala s nacisty a relikviář nakonec zakopala i se 138 láhvemi vína a koňaku, dnes oceněné na 20 milionů korun...



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.