Za smrt mámy dvou dětí milion | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Za smrt mámy dvou dětí milion

Za vraždu odsouzený Martin Balhar.
Za vraždu odsouzený Martin Balhar. (Foto Aha! – Jiří Krušina, ara)

Za vraždu poštmistrové Radky (†39), mámy dvou dětí, kterou ve Skřipově na Opavsku ubil lupič pro 200 tisíc, bude Česká pošta »cvakat«. Pozůstalým musí dát milion korun. Pobočku totiž nedostatečně zabezpečila proti přepadení.

K bestiálnímu útoku došlo na konci září 2013. Radka pracovala na úřadu sama. V obci není policejní stanice, a tak byla pro lupiče lákavým a snadným cílem. Až nyní soud rozhodl, že musí platit. „Česká pošta se zavázala v kolektivní smlouvě zvyšovat bezpečnost pracovišť a předcházet riziku vzniku vážných zranění. Byla si vědoma, že mezery v zabezpečení jejích poboček na severu Moravy jsou,“ zdůvodnila předsedkyně senátu Jitka Denemarková

Přestože rozhodla o vyplacení milionu korun, jde jen o část požadovaných peněz. Manžel a dva synové oběti chtěli deset milionů.

Pochybení odmítají

Česká pošta se podle mluvčího Matyáše Vitíka pochybení v zabezpečení nedopustila. „Soud uvedl, že vnitřní předpisy týkající se bezpečnosti byly dodrženy. Své rozhodnutí odůvodnil pouze porušením obecné prevenční povinnosti,“ upřesnil. Jaká bezpečnostní opatření na zmíněné pobočce nebyla a jaká byla od té doby učiněna, nechtěl komentovat.

Pošta podle něj pozůstalým již dříve vyplatila přes 1,1 milionu korun. „Co se týká včerejšího rozsudku soudu, vyčkáme na písemné vyhotovení a po prostudování se rozhodne, zda podnikneme další právní kroky,“ dodal mluvčí.

Co se stalo?

Poštovní úřednice Radka chystala 30. září 2013 měsíční uzávěrku. Za tenkou zdí dělící poštu od obecního úřadu zasedalo zastupitelstvo. Do pošty vstoupil lupič, který dokázal vniknout za uzamčenou přepážku. Donutil Radku otevřít trezor a pak ji brutálně ubil neznámým předmětem. Krev byla naprosto všude. Stop ale minimum. Nikdo nic neslyšel ani neviděl. Zmizelo 200 tisíc.

Vrah dostal 19 let

Za 10 měsíců od loupeže policie dopadla Martina Balhara (28). Na konci loňského roku byl pravomocně odsouzen k 19 letům vězení. Rodině zavražděné má zaplatit odškodnění tři miliony korun. Rodiče odsouzeného, Eduard a Jiřina, nevěří, že zabíjel jejich syn. Proč? Mají sedm otázek, na které jim nikdo nedokázal odpovědět.

1. Kam zmizela vražedná zbraň?

2. Kdo odnesl klíče od pošty?

3. Kde skončilo uloupených 200 tisíc Kč?

4. Proč Martin při brutální a zkratkovité vraždě nezanechal více stop?

5. Proč si Martin i nadále půjčoval peníze?

6. Proč byla u Balharů provedena domovní prohlídka až po 10 měsících od činu?

7. Kdo nalákal odsouzeného Martina na setkání ke křížku v lese? Neznámý člověk mu přinesl několik týdnů po vraždě dopis. Martin ho pak odevzdal policii. Co v něm přesně bylo, matka neví.

8. Kdo je tajemný člověk, kterého se poštovní úřednice Radka měla bát? Před smrtí se se strachem svěřovala rodině.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.