Unikátní výstava v Tančícím domě: 13 komnat První republiky - Šaty Adiny Mandlové (†81) a spoustu dalšího! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Unikátní výstava v Tančícím domě: 13 komnat První republiky - Šaty Adiny Mandlové (†81) a spoustu dalšího!

Toaletní stolek a róba Adiny Mandlové.
Toaletní stolek a róba Adiny Mandlové. (Foto Aha! – Robert Klejch)

Jaké šaty nosily Adina Mandlová (†81) a Ema Destinnová (†51)? Jak vypadalo první auto konstruované ve větrném tunelu? A co bylo v době našich prababiček k dostání v kavárně? To a mnohem více se dozvíte na výstavě 13 komnat První republiky, která právě probíhá v Galerii Tančící dům.

První republika se do naší historie zapsala jako éra rozkvětu kultury, průmyslu i společnosti. Úspěchy slavila česká literatura či divadlo. Nad Československem zazářily první filmové hvězdy. I proto je první z »komnat«, do kterých je výstava členěna, věnována právě filmu.

Móda pro hvězdy
A kdo tehdejší hvězdy oblékal? Samozřejmě vyhlášený salon Hany Podolské. Její klientela ale byla mnohem širší. „Některé modely stály v přepočtu na současnou měnu třeba dvacet tisíc korun. I to je sice vysoká částka, ale večírky a slavnosti se tehdy pořádaly často.

Jedny krásné šaty do společnosti si proto pořizovala každá žena. Róby od Podolské tak nosila doslova čtvrtina Prahy,“ vysvětlil ředitel galerie Robert Vůjtek. K vidění jsou na výstavě soukromé róby herečky Adiny Mandlové a operní pěvkyně Emy Destinnové, stejně jako mnoho dalších modelů ze soukromých sbírek.

Nábytek i kostlivec
A jak vypadal běžný život v této éře? To dokumentuje několik místností s dobovým vybavením. Patří sem koupelna, kuchyně i prvorepubliková kavárna. Některé kousky nábytku si určitě budete od babičky pamatovat!

K vidění je ale i nábytek mnohem dražší a honosnější. Také nepatřil nikomu jinému, než operní divě Emě Destinnové. Té je věnovaná celá příslovečná 13. komnata. Pěvkyně se totiž věnovala okultismu, na noze měla vytetovaného hada, a dokonce si pořídila kostlivce, kterého vozila všude s sebou. Říkala mu Ivan a jeho ruka je taktéž součástí expozice.



Divadelní kulisy i obrazy
V demokracii se dařilo i avantgardě. Jiří Voskovec (†76) a Jan Werich (†75) zářili v Osvobozeném divadle a vy si můžete prohlédnout originální kulisy. O pár kroků dál jsou vystaveny původní loutky Jiřího Trnky (†57). Pozadu nezůstávali ani čeští malíři, na výstavě můžete vidět třeba dílo Josefa Čapka (†58) nebo Františka Drtikola (†77).

Začátky motorismu
V meziválečném období byly automobily stále velmi drahou záležitostí. V expozici můžete vidět třeba unikátní kabriolet, který si celý na zakázku nechal udělat Josef Walter, průkopník českého motorismu, podnikatel a zakladatel stejnojmenné firmy.

Na světě jsou jen tři kusy a tento pochází z pozůstalosti Petra Hapky (†70). Jen o kousek dál je vystaven model Tatry 77 v měřítku 1:10. „Podle tohoto modelu se automobily vyráběly,“ uvedl Robert Vůjtek.

Kostýmy
Máte rádi období první republiky ve filmech a seriálech? Pak na vás čeká pravý skvost. Na výstavě jsou k vidění kostýmy z filmu Saturnin a seriálů Hříšní lidé města pražského nebo Bohéma.

Hračky, reklamy i pivní etikety
Běžný život v době první republiky ale nebyly jenom filmy a krásná móda. Dokládá to bezpočet dobových předmětů, které byly součástí každé domácnosti.

Od hraček a obrázků pro děti, přes plechovky na uskladnění potravin až po kuřácké potřeby, vše má v sobě neopakovatelné kouzlo starých časů. Na výtvarnou podobu se pečlivě dbalo i u pivních etiket.

Navštivte výstavu
13 komnat První republiky
S 1 + 1 VSTUPENKOU ZDARMA!
Výstavu 13 komnat První republiky můžete díky Aha! navštívit za extra výhodnou cenu! Vystřihněte si kupon na titulní straně dnešního Aha!, kupte si (podle možností uvedených na kuponu) vstupenku na výstavu na pokladně Galerie Tančící dům, a druhou dostanete ZDARMA! Pozor, akci můžete využít jen do 13. 8. 2017 včetně!

Tančící dům
Jiráskovo náměstí 6, Praha 2
Výstava 13 komnat První republiky: Do 25. 10. 2017, slevová akce Aha! trvá do 13. 8. 2017

Vstupné na výstavu: dospělí 190 Kč, studenti do 26 let 100 Kč, děti do 15 let a senioři 90 Kč, rodinné vstupné (2 dospělí + 2 děti do 15 let) 380 Kč
Otevírací doba: denně 9 až 20 hodin
Web: www.13komnatprvnirepubliky.com


Na video "Výstava v Tančícím domě" se můžete podívat zde:



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.