Legendy o domě U osla, kde sídlí Muzeum alchymistů: Setkali se tu špioni královny Alžběty I.! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Legendy o domě U osla, kde sídlí Muzeum alchymistů: Setkali se tu špioni královny Alžběty I.!

Muzeum alchymistů v domě U osla v kolébce.
Muzeum alchymistů v domě U osla v kolébce. ( Foto Aha! – Robert Klejch, ara)

Pražské podhradí je místem plným pověstí, strašidel a duchů. Potkat je můžete i dnes, třeba ve zdech Muzea alchymistů v domě U osla v kolébce. Právě v něm bádal slavný magistr Edward Kelley (†42), který měl na dvoře Rudolfa II. působit jako agent britské královny. A setkat se tam měl i s dalším špiónem jejího veličenstva samotným Williamem Shakespearem (†52).  

„Nedávno se k nám vrátili turisté a na digitálním fotoaparátu s vytřeštěnýma očima ukazovali mezi ostatními snímek, na kterém se objevila tajemná tvář,“ popisuje jeden ze zakladatelů muzea Filip Jan Zvolský setkání návštěvníků s duchem.

Podle záhadologů je oním přízrakem nejspíš duše nepovedeného homunkula, umělého človíčka vytvořeného magistrem Kelleym.



Právě Kelly neměl být podle legendy jen alchymistou, ale se svým učitelem a přítelem okultistou Johnem Dee (†81) agentem britské královny Alžběty I. na dvoře českého krále a římského císaře Rudolfa II.

Dee místo podpisu měl používat označení v podobě dvou kroužků pod stříškou, které symbolizovalo »jen očím královny«, ale do dějin vešlo jako číslo 007. To také později dostal nejznámější britský agent James Bond.

Čerpal inspiraci
Podle některých anglických historiků měli Kelley a Dee v Praze školit na špiona Williama Shakespeara, a následně s ním na některých projektech spolupracovat. Legendy o slavném dramatikovi tvrdí, že Prahu navštívil dvanáctkrát a podle amerického záhadologa Vincenta Bridgese (†62) právě v pražském domě U osla v kolébce čerpal inspiraci pro Sen noci svatojánské.

Čechy v díle
My z hodin literatury víme, že Čechy opravdu v díle Shakespeara najdeme. Hra Zimní pohádka se částečně odehrává v Čechách, v originále Bohemia. Paradoxem je, že jsou umístěny na pobřeží moře... Zkušený špion si tak podle záhadologů měl krýt záda, aby vypadal jako někdo, kdo o zemi v srdci Evropy nemá nejmenší potuchy.

Prozrazuje ho však i jméno hlavní hrdinky, Polyxena. V Anglii nebylo používané. V době, kdy měl v Čechách pobývat byla ale velmi známou ženou Polyxena z Lobkovic, manželka nejvyššího kancléře Království českého Zdeňka Vojtěcha Popela z Lobkovic.

Muzeum vzrostlé ze záhad
Jedním z významných poradců byl při vzniku muzea alchymistů i Vincent Bridges (†62). Spisovatel, badatel, světoběžník a záhadolog, který chtěl knihou o magistru Kelleym napravit jeho pověst.

Psal ji právě v domě U osla v kolébce a myšlenkou muzea byl nadšen. Knihu však dokončit nestihl, nečekaně zemřel 25. července 2014. Jeho blízký přítel J. Alan Moore, který přednášel na téma Dějiny alchymie v Praze, o Bridgesovi řekl: „Nikdy jsem ho neviděl šťastnějšího, než v Praze.“

Po tmě i přenocování...
Doba císaře Rudolfa II. byla pro mágy, astrology i šarlatány dobou velmi příznivou. „Císař má zájem jen o čarodějníky, alchymisty, kabalisty a jim podobné. Nelituje žádných nákladů při hledání pokladů všeho druhu a odhalování tajemství,“ říkali o Rudolfovi II. jeho příbuzní v roce 1606.

„Pořádáme i vycházky po zlatých stopách alchymistů Hradem i podhradím, prohlídky po tmě s baterkou, a chystáme přenocování v muzeu,“ vypočítává Filip Jan Zvolský.

Navštivte muzeum alchymie s 1 + 1 VSTUPENKOU ZDARMA!
Muzeum alchymistů a mágů staré Prahy můžete díky Aha! navštívit za výhodnou cenu. Projděte se magickou místností Faustova domu, nebo laboratoří legendárního magistra Edwarda Kelleyho.

Vystřihněte si kupón na titulní straně dnešního Aha!, kupte si vstupenku na pokladně muzea a druhou dostanete ZDARMA! Akci můžete využít až do 30. 9. 2017 včetně!

Muzeum alchymistů a mágů staré Prahy
Jánský vršek 8, Praha 1
Vstupné: Dospělí 190 Kč, studenti 140 Kč, děti a důchodci 90 Kč, rodina (2 dospělí + 2 děti) 390 Kč, dítě v rodině navíc + 40 Kč
Otevírací doba: denně 10 až 20 hodin
Web: www.muzeumpovesti.cz



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.