Jak šlapala božská Ema? A prototyp kola Favorit z roku 1951! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Jak šlapala božská Ema? A prototyp kola Favorit z roku 1951!

Expozice ukáže vývoj kultovních kol značky Favorit včetně prototypu z roku 1951.
Expozice ukáže vývoj kultovních kol značky Favorit včetně prototypu z roku 1951. (Foto Aha!: Jitka Pecharová, ČTK, ara)

Na bicyklech jezdí lidé už dvě staletí! Vývoj jízdních kol připomene ojedinělá expozice v Žirči na Trutnovsku. Aha! mělo možnost vzácné exponáty vidět dlouho před otevřením výstavy.

Jak a na čem šlapala božská operní diva Ema Destinová (†51)? Ale ano, i tato zpěvačka využívala na přemisťování bicykl. I to se v barokní sýpce dozvíte, musíte proběhnout tři patra, ale stojí to za trochu námahy. Teď jde jen o to, jestli Ema sama řídila, nebo ji ctitelé vozili na rámu. Jenže, operní pěvkyně musí mít fyzičku a velké plíce, takže ano, na tomhle kole opravdu jezdila v milované Stráži nad Nežárkou kolem rybníků světoznámá umělkyně, která v Metropolitní opeře v New Yorku zpívala po boku Carusa.

Na výstavě bude vedle jejího stroje dalších 150 bicyklů z různých období. Do nevyužitého špýcharu Domova sv. Josefa v Žirči je postupně přiváží jeden největších českých sběratelů kol a zakladatel prvního cyklistického muzea v Nových Hradech Jiří Uhlíř (60). Ten cyklistické vášni propadl už ve svých 15 letech a od té doby nasbíral stovky kol. A teď je budou moct spatřit návštěvníci v Žirči. Nahlédněte jako první s deníkem Aha!, jaké cyklistické krásy na vás čekají...

Slavná kola i rarity
Kola budou vystavena nejen podle etap vývoje. Svůj zvláštní koutek bude mít kultovní česká značka Favorit, ale také vojenské bicykly, kola, na kterých jezdili herci ve filmech. Nebudou chybět ani kola dvacetinásobných mistrů světa v kolové bratrů Pospíšilů či tandem Vačkáře a Vymazala, kteří byli dvakrát mistry světa v dráhové cyklistice. Největší raritou je nejvyšší kolo značky Kohout. Chystá se i instalace trenažéru, na kterém si návštěvníci vyzkouší pocit z jízdy na vysokém kole.

Draisinou to začalo...
V expozici nesmí chybět replika prvního kola, draisina vynálezce Karla Draise, který se na tomto dvoukolovém dřevěném stroji, fungujícím jako odrážedlo, poprvé projel 12. června 1817. Tedy před 200 lety! Tehdy ujel 15 kilometrů z Mannheimu do Schwetzingenu a zpět za méně než jednu hodinu. Jen pro zajímavost, na slavném závodě Tour de France se za hodinu ujede průměrně přes 40 kiláků...


Kdy, kde a za kolik?
Kdy: Expozice kol bude slavnostně otevřena 10. června v 10 hodin. Poté bude přístupná každý den kromě pondělí od 9,30 do 17 hodin.
Kde: Barokní sýpka areálu Žireč
Vstupné: 70 korun, snížené 40 korun, rodinné pak150 korun.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.