Nenechte daně na poslední chvíli! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Nenechte daně na poslední chvíli!

Už jen 5 dní zbývá na podání daňového přiznání.
Už jen 5 dní zbývá na podání daňového přiznání. (Foto: Profimedia.cz)

Ať už podnikáte, nebo ne, podat daňové přiznání musíte. Za zaměstnance může podat přiznání zaměstnavatel. Ostatní, i ti, co mají příjem z více zdrojů, to musejí udělat sami. Tohle jsou ty nejdůležitější věci, na které nesmíte zapomenout.

Nemám daňového poradce
Jestli si přiznání zpracováváte sami, musíte doručit daňové přiznání na finanční úřad do 3. dubna. V ten samý den musíte zaplatit i vypočítanou daň. Do 2. května musíte doručit i přehled o příjmech a výdajích na pobočky ČSSZ a zdravotní pojišťovnu. Nedoplatky musíte zaplatit do 8 dní od podání přehledů.

Mám daňového poradce
Jestli vám přiznání zpracovává daňový poradce, posouvá se vám termín podání až na 3. července a u přehledů pro ČSSZ a zdravotní pojišťovnu na 1. srpna. Do 3. července ale musíte na finanční úřad doručit plnou moc podepsanou daňovým poradcem.

Pozor na platbu
Jestli jste ve skluzu a vyplňujete daňové přiznání na poslední chvíli, dávejte si pozor na to, jakým způsobem odesíláte peníze. Ideální je poslat je bankovním převodem, kdy by měly být připsány finančnímu úřadu nejpozději následující
pracovní den po odeslání. Nejrychlejší je poslat platbu expresně (příplatek 250 Kč) nebo zaplatit na pokladně finančního úřadu nebo na pokladně České národní banky, kde se peníze připíšou ještě týž den. Nejpomalejší je poštovní složenka, kdy peníze putují zhruba dva pracovní dny. Platbu můžete poukázat i ze zahraničí, ale pozor na kurzové rozdíly, raději pošlete víc, abyste splnili daňovou povinnost.

Jaké vám hrozí sankce?
Daň z příjmů musíte zaplatit nejpozději v poslední den splatnosti. Pokud to tak není, zaplatíte úrok z prodlení, který dnes činí 14,75 % ročně. Pozor, úrok se účtuje až od 5. pracovního dne prodlení.

Elektronicky i poštou
Vyplněné, vytištěné a podepsané daňové přiznání můžete doručit na finanční úřad osobně (počítá se datum převzetí), elektronicky (pouze s ověřeným digitálním podpisem nebo datovou schránkou) i poštou (rozhoduje datum podání).

Tip: Dokdy můžete daňové přiznání podat bez sankcí?
Letos do 7. dubna 2017 (7. července 2017, pokud máte daňového poradce).

Čtěte: Kdo nemusí podávat daňové přiznání?

Přečtěte si
František Klapal
10. 7. 2022 • 22:10

Dřív toto za mě vždy řešila moje účetní. Posledních pár let si ale účetnictví i vyplňování daňového přiznání řeším sám. Míval jsem z toho strach, ale ve skutečnosti to vlastně tak složité není. Hlavně to vedení účetnictví. V tom mi hodně pomohly kurzy účetnictví, které jsem našel tady: http­s://vo­x.cz­/kate­gori­e/kur­zy-a-seminare/danove-a-ucetni-kurzy/

ivannavratil386
30. 6. 2018 • 09:47

Daně na poslední dobu nechávám opravdu nerad. Dříve jsem to dělal hodně, ale ze svých chyb už jsem se použil. V daních se snažím mít pořádek hlavně od té doby, co využívám tzv daňové optimalizace přes https://www.ioffshore.cz/

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.