Přiznání k dani z nemovitosti: Poslední šance! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Přiznání k dani z nemovitosti: Poslední šance!

Daň z nemovitosti na řadě míst extrémně podražila.
Daň z nemovitosti na řadě míst extrémně podražila. (Profimedia.cz)

Víte, že byste měli vyplnit daňové přiznání za byt či dům, ale nějak jste na to zapomněli? Není čas otálet! Poslední oficiální termín pro podání formuláře je právě dnes! Návod, jak to stihnout a s čím vším počítat, pro vás připravilo Aha!.

KDO?

Daňové přiznání musí vyplnit každý, komu v roce 2011 připadla nějaká nemovitost. Musí jej navíc podat lidé, u nichž se nějak okolnosti majetku změnily (přikoupili pozemky, kolaudovali stavbu, dobudovali přístavbu). Ostatních vlastníků nemovitostí se povinnost netýká, přijde jim složenka.

DOKDY?

Je stanoveno, že nejpozději se musí daňové přiznání k dani z nemovitosti podat dnes, tedy 31. ledna. Pokutou se ale trestají jen průšviháři, kteří pošlou přiznání o více než pět pracovních dnů později. Pohodlně tedy můžete papírování vyřídit do příštího úterý, 7. února. Ale pozor! Posíláteli přiznání poštou, počítají na finančním úřadě se dnem doručení, nikoliv s datem uvedeném na poštovním razítku!

JAK?

Formulář si můžete vyzvednout na finančním úřadě nebo vytisknout z internetu České daňové správy. Když ho vyplníte, můžete ho poslat poštou, odevzdat osobně na finančním úřadu nebo pomocí elektronického podpisu poslat v internetové podobě.

KOLIK?

Mnozí zaplatí rozhodně více než loni. Část okresních měst totiž pomocí tzv. místního koeficientu daň pro rok 2012 prakticky zdvojnásobila. Jde například o Kolín, Kutnou Horu, Mladou Boleslav, Liberec, Louny, Žatec, Havlíčkův Brod, Znojmo, Uherské Hradiště a další. Pokud se vám změnil pouze koeficient, nepodáváte nové přiznání.

SPLÁTKY?

Pokud se daň vyšplhá na více než 5000 korun, lze sumu rozdělit s tím, že první část zaplatíte do konce května, druhou do konce listopadu. Jinak je splatnost skutečně na konci pátého měsíce roku. Zhruba v půlce května by vám měla do schránky přistát složenka, na níž bude cifra k zaplacení spočítána z údajů ve vašem daňovém přiznání. Zároveň na ní budou všechny údaje k platbě.

Co se ještě vyplatí vědět

● Daň z nemovitosti se platí předem, nikoliv zpětně za období jako u jiných daní.

● Pokud byly změny k vašemu jménu připsány loni, letos vyplňte formulář Přiznání k dani z nemovitosti na zdaňovací období roku 2012.

● Pokud kupujete nemovitost letos, zaplatíte daň na začátku roku 2013.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.