Rok seděl za znásilnění! Přitom ho nespáchal! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Rok seděl za znásilnění! Přitom ho nespáchal!

Jan Šafránek byl nevinný, odseděl si ale rok.
Jan Šafránek byl nevinný, odseděl si ale rok. (Reprofoto ČT)

Byl to hrozný šok pro celou rodinu! V roce 1992 dostal Jan Šafránek 3,5 roku vězení nepodmíněně za to, že na Chrudimsku znásilnil ženu. Prý jí i vyhrožoval, že pokud to oznámí, nakazí ji virem HIV nebo ji zastřelí... Za rok byl z vězení propuštěn, nálepka násilníka mu ale zůstala.

Obvodní soud pro Prahu 2 včera odročil případ nespravedlivě odsouzeného Jana Šafránka (40). Policisté si před lety jeho přiznání k činu vynutili bitím, soudci navíc přehlédli závažné důkazy jeho neviny a soudem stanovený advokát na všechno kašlal. Šel tedy do vazby a pak sedět. Po celách strávil celý rok. Až v roce 2006 policie konečně našla pravého pachatele – invalidu a recidivistu Milana Puhlovského (61).

Šafránka nakonec po čtyřech letech v obnoveném řízení osvobodili. Po ministerstvu spravedlnosti chce teď odškodnění 35 milionů korun. „Možná se někomu zdá částka, kterou žádáme, velká. Ale kvůli sérii závažných pochybení policie a soudů musel pan Šafránek žít 18 let v malé vsi se stigmatem sexuálního násilníka,“ řekl Aha! advokát Petr Kočí.

Dodnes se Janu Šafránkovi nikdo z těch, kteří se na něm »podepsali«, neomluvil. Kriminalista, který v srpnu 1992 Šafránka brutálně vyslýchal, je dnes v důchodu. Soudce, který nevinného Jana odsoudil, je soudcem Krajského soudu v Brně. „Hlavně že jsem prokázal svoji nevinu,“ říká na to oběť otřesného justičního omylu. Zničený život jakákoli částka těžko nahradí...

Přečtěte si
kahuda
22. 2. 2012 • 00:37

Hlinsko je 10 000-ové město.Znám Honzu osobně a nikdy jsem nevěřil,že něco takového udělal.On byl vždy jiný než ostatní vrstevníci.Měl rád přírodu a hlavně koně.Vždyť vyrůstal v rodině koňáka.Pamatuji tatínka když začínal s chovem huculů někdy v 70-tých letech.V té době byl jedním z mála v Čechách.Proto také byl i syn jiný.Nikdy však nebyl násilník.Vždy se na vesnici říkalo,že kdo má rád koně,má rád i lidi.A to Honza opravdu má.A v Hlinsku mu lidé fandí a určitě nemá cejch násilníka.Do velkého města se stěhovat nemusí a doufám,že zůstane jaký je.Jistě se křivda na jeho psychice podepsala a nikdy nezapomene.Žádný trest jeho "katů" a miliony nemohou vymazat hořkost na duši.Přeji mu i celé jeho rodině,aby vše dobře dopadlo.Bůh je opatruj.

elis3
31. 1. 2012 • 14:45

Tak, takhle to u nás chodí.Pán je nevinný a má zničený celý život a ten, kdo opravdu něco udělá, odsedí si smněšný trest a ještě ho pustí dřív za dobré chování, vše samozřejmě jde z kapes nás všech.Kdo ho teď odškodní za újmu a zkažený život?

hakari.takara
31. 1. 2012 • 13:35

u nasi zkorumpovane justice. Pana je mi lito, rozhodne mu to vezeni nepridalo a zit s cejchem uchyla na male vesnici, to vidim tak akorat na prestehovani do vetsiho mesta.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.