Královédvorská zoo: Nosorožcům tam uřezávají rohy! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Královédvorská zoo: Nosorožcům tam uřezávají rohy!

Celý zákrok odstranění rohu trval necelou hodinu. Pamir byl při něm uspaný. Roh mu pracovník zoo zkrátil motorovou pilou.
Celý zákrok odstranění rohu trval necelou hodinu. Pamir byl při něm uspaný. Roh mu pracovník zoo zkrátil motorovou pilou. (Foto pro Aha! – Simona Jiřičková, Andrea Jiroušová)

Nosorožcům začali uřezávat rohy. Proč? Královédvorská zoo chce odradit pytláky od útoku a zabránit tomu, aby se v zahradě stal podobný incident jako nedávno ve francouzské zahradě Thoiry. Tam pašeráci kvůli zisku rohoviny zabili nosorožce. Na černém trhu se cena rohu pohybuje kolem milionu korun.

Riziko pytláckého útoku i v Česku je podle zoo reálné a příliš vysoké. Svědčí o tom i zjištění policie a celníků, kteří mají důkazy o tom, že u nás operuje několik skupin zapojených do pašování nosorožčí rohoviny. „Nosorožci bez rohu jsou tak bezesporu lepší variantou než nosorožci zabití,“ uvedl ředitel zoo Přemysl Rabas. Jako prvnímu pracovníci zoo uřízli roh samci nosorožce bílého jižního Pamirovi.

Po uspání mu ho zkrátili motorovou pilou. Zákrok trval necelou hodinu a byl zcela bezbolestný. „Rohy nosorožce jsou něco jako slepené chlupy nebo nehty. Navíc dorůstají. Za rok o několik centimetrů,“ řekl Rabas. Po Pamirovi o svůj roh přijdou postupně další nosorožci. Těch má zahrada v současnosti 21, což je nejvíc v Evropě. Některým je ale nebude muset krátit, protože si je sami obrušují nebo je teď nemají, jelikož si je ulomili. Uříznutou rohovinu zoo uloží na bezpečném místě mimo areál zahrady a následně bude spálena.
Za vybíjení může pověra
Pytláci vybíjejí nosorožce kvůli zisku rohů, které jsou žádaným artiklem ve východní Asii. Tamní lidé věří tomu, že nosorožčí rohovina má zázračné léčivé účinky a je mocným afrozidiakem. Přitom jde o bezvýznamnou hmotu. Na černém trhu se přesto prodává až za cenu kolem milionu korun za kilogram. Ročně pašeráci zabijí v Africe až 1300 nosorožců.

Víte, že...
...podobně se zachovala i senegalská přírodní rezervace Bandia a záměr uřezat svým nosorožcům rohy oznámila i belgická zoo Pairi Daiza?

Video se připravuje ...



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.