Loučení s nosorožčí slečnou: Eliška letí zachránit svůj druh! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Loučení s nosorožčí slečnou: Eliška letí zachránit svůj druh!

Herec Josef Dvořák se svojí kmotřenkou.
Herec Josef Dvořák se svojí kmotřenkou. (Foto Aha! – Jitka Pecharová)

Velké loučení měla o víkendu tříletá samička nosorožce dvourohého Eliška z královédvorské zoo. Ta brzy odjede do domoviny svých předků, a to národního parku Mkomazi v Tanzanii, aby zachránila kriticky ohrožený druh nosorožců.

„Čekají tam na ni nosorožci Jamie, Jabu a Deborah, které naše zoo do Mkomazi převezla v roce 2009, a také nosorožčí holky Hilla a Tunu, jež se naší Deborah narodily pod africkým nebem, v letech 2011 a 2014,“ uvedl mluvčí královédvorské zoo Jan Stejskal. „Přeju Elišce, aby tam měla krásný osud,“ řekl kmotr nosorožčí samičky herec Josef  Dvořák, který byl překvapený, jak od doby, kdy ji pokřtil, vyrostla. Zatímco po narození vážila sotva 30 kilo, teď je její hmotnost až 833 kilogramů. Pomalu dospívá. Pokud se v Africe sblíží s vhodným samcem, už zhruba za dva roky by mohla zabřeznout a stát se mámou.

HROZILO VYHYNUTÍ
Nosorožce vyhubili pytláci. Ve volné přírodě zůstalo před dvaceti lety jen posledních zhruba deset kusů. I když se podařilo jejich počet navýšit na přibližně 700, stále není vyhráno.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.