Za věznění v Guantánamu dostal miliony, teď se odpálil | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Za věznění v Guantánamu dostal miliony, teď se odpálil

Ve jménu IS spáchal sebevražedný atentát.
Ve jménu IS spáchal sebevražedný atentát. (Foto: Profimedia.cz, ara)

Jako britský občan Ronald Fiddler (†50) byl v roce 2001 zatčen v Pákistánu pro podezření z terorismu. Dva roky bručel v americké věznici Guantánamo, na přímluvu britské vlády Tonyho Blaira byl ale propuštěn. Že prý není nebezpečný. Ještě pak od státu dostal v přepočtu 32 milionů korun za neoprávněné věznění! Teď se v Mosulu odpálil ve jménu Islámského státu!

V hledáčku amerických tajných složek se Fiddler octl začátkem tisíciletí. Brit v roce 1994 konvertoval k islámu a pod jménem Džamal al-Harith pobýval v Pákistánu, kde úzce spolupracoval s radikálním hnutím Tálibán. V roce 2001 tam byl proto zatčen a odvezen do Guantánama.

Celou dobu ale tvrdil, že je nevinný a je jen rukojmí, nikoli přívrženec Tálibánu. Navíc předal tajným službám cenné informace o metodách a plánech teroristů. Proto byl za dva roky propuštěn a vydán zpět do Británie s tím, že pro svět nepředstavuje žádnou hrozbu... Protože si ihned stěžoval, že byl v jedné z nejdrsnějších věznic světa držen neprávem, zavřela mu MI6 ústa rovným milonem liber (32 mil. Kč.)

Teď je ale jisté, že vláda fatálně naletěla! Fiddler vůbec nehodlal žít v bavlnce, už od roku 2014 bojoval v žoldu tzv. Islámského státu! Pod jménem Abu-Zakaríja al-Britání se teď odpálil v autě v rámci sebevražedného útoku na iráckou armádu v Mosulu... Na fotce zpřed akce, v autě napěchovaném výbušninami, loženém výbušninami. jej poznal bratr Leon. „Je to zcela určitě on, ten jeho úsměv si nespletu,“ prohlásil.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.