Trumpovy první příkazy: Zeď s Mexikem BUDE! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Trumpovy první příkazy: Zeď s Mexikem BUDE!

Donald Trump
Donald Trump (Foto Reuters, EPA, ČTK)

Nepotřebuje se v úřadu rozkoukávat, hned po nástupu si vyhrnul rukávy a dal se do práce. Nový americký prezident Donald Trump (70) začal včera stavět zeď na hranicích s Mexikem a zakázal přijímání přistěhovalců ze Sýrie.

„Ve středu je v plánu velký den pro národní bezpečnost. Kromě mnoha jiných věcí postavíme zeď!“ uvedl v úterý Trump na Twitteru v narážce na výnosy, které mají mimo jiné dát zelenou stavbě zdi mezi USA a Mexikem. Tu Trump přislíbil během předvolební kampaně. Jeho včera podepsané exekutivní příkazy také zakazují přijímání uprchlíků ze zemí považovaných úřady za rizikové, a to až do doby, než bude zpřísněn proces prověřování občanů těchto států.

Nikdo neprojde
Vedle Sýrie je na seznamu nebezpečných zemí Irák, Írán, Jemen, Libye, Somálsko a Súdán. Trump detaily plánu stále zvažuje a v současnosti počítá s nejméně čtyřměsíčním zákazem přijímání jakýchkoli uprchlíků. Jak to udělá? Jednoduše: může dát instrukce ministerstvu zahraničí, aby nevydávalo vstupní víza obyvatelům zmíněných zemí a zároveň přikáže celnímu a pohraničnímu úřadu, aby nevpouštěl do země majitele již vydaných víz. V neposlední řadě zpřísní prověrky migrantů.

Kdo zaplatí zeď?
Neprostupná zeď na 3200 km dlouhé mexicko-americké hranici v hodnotě 300 miliard korun má zastavit neustálý příliv migrantů z jihu do USA a pronikání mexických drogových kartelů. Trump se už kvůli její stavbě sešel s mexickým prezidentem Enriquem Peňou Nietem, a dokonce fanfaronsky tvrdil, že Mexiko stavbu zdi zaplatí. Pak to vehementně vyvracel. Na hranicích už nyní částečně slouží obrovský plot, postavený v 90. letech minulého století.

Neposlušná agentka
Známe to z hollywoodských filmů. Neohrožený agent Tajné služby se vrhá do střely a vlastním tělem chrabře zachraňuje život amerického prezidenta. Ránu tomuto obrázku nyní udělila agentka Tajné služby Kerry O‘Grady s 23 let odslouženými roky. Ta tvrdí, že by raději shnila ve vězení, než aby položila život za Trumpa. V Bílém domě si totiž přála Hillary Clinton (69)... Zatím nebylo oznámeno, že by přišla o práci, Tajná služba ale její výrok řešit bude...



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.