Dobrá zpráva: Kapři na vánoční stůl letos nepodraží! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Dobrá zpráva: Kapři na vánoční stůl letos nepodraží!

Rybář Josef Pomeje (20) ukazuje 14kg macka, na jaře ho vrátí do rybníku.
Rybář Josef Pomeje (20) ukazuje 14kg macka, na jaře ho vrátí do rybníku. (Foto Aha! – Vlaďka Hradská)

Rybník Rožmberk, přezdívaný české moře, obsadili rybáři. Výlov největšího rybníku ve střední Evropě láká i desetitisíce diváků. A je na co se dívat i ochutnávat!

Výlov tam připomíná obřad. Kdo si přivstal, mohl za úsvitu sledovat sháňku, tedy nahánění ryb doprostřed sítí rybáři na loďkách. Pak nabírání šupináčů podběrákem a třídění. Rituál lidi láká odedávna.

„Za dob Masaryka jezdily na výlov Rožmberka vlaky z Prahy. Nejvíce tu bylo až sto tisíc lidí. My jsme loni zaznamenali čtyřicet tisíc diváků,“ řekl předseda představenstva Rybářství Třeboň Josef Malecha.


Ochutnávky dnes na hrázi
Možnost ochutnat rybí speciality mají lidé přímo na hrázi ještě dnes. Nechybí vyhlášené kapří hranolky, rybí polévka, řízky třeboňských baštýřek či sušená rybí masa.

Cena při výlovu: od 75 Kč/kg
Cena před Vánoci: až 95 Kč/kg
Ceny vánočních kaprů se zřejmě nebudou lišit od loňských. „Ceny budou v Praze dražší než na jihu Čech. Pokud se ale potvrdí předpokládané výnosy, měly by být srovnatelné s loňskými. Doporučujeme prodejcům na stánku prodávat kilo kapra I. třídy za 80 až 85 korun, výběrový by měl být o deset korun dražší,“ řekl předseda představenstva společnosti Fisch Market Rudolf Provázek. Nejlevněji nakoupíte při výlovu. Na hrázi Rožmberka vyjde na 75 Kč/kg, v sádkách na 77 Kč/kg.

Víte, že...
...Rožmberk má rozlohu 689 hektarů?
...na hladině lze pozorovat zakřivení zemského povrchu?
...se začal stavět v roce 1584, dokončen byl po šesti letech?



Přečtěte si
mnpv
16. 10. 2016 • 09:26

Raději koupíme tuňáka nebo jinou mořskou rybu bez kostí. Jsou chutnější. .-)

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.