Dnešek je dnem nápoje, jenž je temný jako noc: Bez kávy ani ránu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Dnešek je dnem nápoje, jenž je temný jako noc: Bez kávy ani ránu!

První Češi ochutnali kávu už na sklonku 16. století.
První Češi ochutnali kávu už na sklonku 16. století. (Foto scom, Jacobs, Baileys)

Věděli jste, že Češi mají raději kávu než čaj a průměrně vypijí 3 až 4 šálky denně? A že nedáme dopustit na kávu s mlékem? Přes 70 % z nás si po ránu dá přesně tuhle kombinaci. Zrovna tak patří káva k obědovému rituálu a v kancelářích je zaručeným životabudičem. A mimochodem – jde po ropě o druhou nejprodávanější komoditu světě.

Objevily ji kozy?
Za kolébku kávy, respektive kávovníku, je považována etiopská oblast Kaffa, kde si asi v 9. století pastevci všimli, že jejich kozy po požití plodů jistého keře nebývale skotačí.

Na území Čech se káva dostala po porážce Turků u Vídně. Ti zde zanechali několik žoků s kávovými zrny, které byly jako vítězná kořist dopraveny i k nám.

Jaké máme druhy
Pro přípravu kávy v našich zeměpisných šířkách se používají jen dva základní typy: káva arabica a robusta. Arabika (cca 70 % světové produkce) je káva s menším obsahem kofeinu a širokým spektrem delikátních chutí a vůní. Robusta je méně náročná odrůda kávovníku. Zrnka jsou menší, chuťově je tato káva více zemitá a silná.

Káva je u nás stále vyhledávanější. V současnosti je dokonce oblíbenější než čaj, ročně si jedna domácnost průměrně nakoupí v přepočtu 900 šálků, zatímco čaje je to necelých 500 šálků.


Hrajte si s kávou
Češi už většinou opustili tradičního turka a pochutnávají si na cappuccinu (nejčastěji odpoledne), před obědem dávají přednost silnějšímu espressu či rozpustné kávě s mlékem.

Hitem je také ochucená, k tradičnímu karamelu a vanilce se na podzim přidává také dýňová příchuť. Ke kávě se hodí také chuť kardamonu a hřebíčku, v Mexiku chilli, citronová či pomerančová kůra a v Indii třeba i zázvor.

Mléko netradičně
Že se přidává mléko do kávy? Ba ne, tentokrát dejte kávu do mléka. Nechte přes noc kávu zmrazit, nejlépe fungují formičky na led, do kterých místo vody nalijete studenou kávu. Zmražené kávové kostky nasypte do sklenice a zalijte studeným mlékem.

Pokud chcete překvapit dámskou návštěvu, můžete mléko nahradit i oblíbeným likérem – nejlepší volbou je smetanový či s příchutí kávy. Vyzkoušejte Baileys s ledovými kostkami kávy, určitě zabodujete.


Kávové mlsání

Espresso cupcakes s čokoládovým krémem
Budete potřebovat:  75 g rostlinného tuku, 1/3 lžičky kávového extraktu, 1/3 lžičky vanilkového extraktu, 200 g hladké mouky, 50 g kvalitního kakaa, 3/4 lžičky sody, 3/4 lžičky prášku do pečiva, 190 g krupicového cukru, 1 velké vajíčko, 1 dl teplé silné kávy, 1 a ½ dl podmáslí

Na krém: 200 g kvalitní čokolády (ideálně 70% kakaa), 300 g změklého rostlinného tuku nebo másla, 250 g moučkového cukru, 70 g kvalitního kakaa, 2 polévkové lžíce silné kávy,1/2 lžičky kávového extraktu

Troubu předehřejte na 175 °C. Plech na muffiny vyložte papírovými košíčky. V kastrůlku rozehřejte rostlinný tuk a dejte stranou zchladnout. Do velké mísy prosejte mouku, kakao, prášek do pečení, sodu a cukr. Vajíčko lehce prošlehejte společně s podmáslím. Kávu smíchejte s rozpuštěným rostlinným tukem, kávovým a vanilkovým extraktem. Všechny tekuté ingredience přidejte do moučné směsi a vyšlehejte hladké těsto. Připravené košíčky plňte do 2/3 jejich výšky a v předehřáté troubě pečte 17 až 20 minut, nebo dokud špejle z těsta nevyjde suchá.

Krém: nejprve nalámejte do nerezové misky čokoládu a rozpusťte nad vodní lázní. Nechte zchladnout. Rostlinný tuk šlehejte, dokud není nadýchaný a světlý. Postupně přidejte prosátý moučkový cukr a kakao, přidejte zchladlou rozpuštěnou čokoládu a opět šlehejte dohladka. Nakonec zašlehejte kávu a kávový extrakt. Upečené cupcakes ozdobte.

Víte, že...
...prvními Čechy, kteří kávu ochutnali, byli Heřman Černín z Chudenic a Kryštof Harant z Polžic a Bezdružic na sklonku 16. století. První kavárna u nás se objevuje v Brně v 18. století. V Praze kávu začal prodávat Arab známý jako Deodatus, který chodil po ulicích a nabízel lidem dosud neznámý nápoj hořké chuti.

Mezinárodní lahůdky
Rusové přidávají do kávy vodku, Češi slivovici či rum, Italové amaretto a Finové brusinkový likér.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.