Teroristický útok na New York! 15. výročí: Jak se změnilo místo masakru?! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Teroristický útok na New York! 15. výročí: Jak se změnilo místo masakru?!

11. září 2001 - Do Světového obchodního centra narazila dvě letadla.
11. září 2001 - Do Světového obchodního centra narazila dvě letadla. (Foto: Profimedia.cz, ara)

Celý svět se zastavil a lidé se zatajeným dechem nevěřícně sledovali apokalypsu, která v přímém přenosu probíhala v New Yorku... Zítra od teroristických útoků z 11. září uplyne už 15 let. Dolní část Manhattanu se od té změnila k nepoznání. A pomohla k tomu i investice státu a soukromých investorů v hodnotě 720 miliard korun, kterou do »Ground Zero« napumpovali.

Oblast dolního Manhattanu byla před rokem 2001 kancelářskou čtvrtí, která žila od devíti ráno do pěti odpoledne. Její rytmus určovali obchodníci z Wall Streetu a úředníci z nedaleké newyorské radnice. V noci a o víkendech bylo na dolním Manhattanu mrtvo. S přestavbou po 11. září se všechno změnilo a jih Manhattanu ovládl čilý ruch.

Rekonstrukce pro Američany téměř posvátného místa dala vyrůst nejen novému WTC, ale i dvěma obchodním střediskům, desítkám restaurací a novým hotelům s tisíci lůžek. Centrální částí vzpomínkového parku jsou dva bazény, které stojí v místech základů zničených dvojčat. Bronzové desky v okolí nesou jména téměř 3000 obětí, které útok teroristů připravil o život.     Co se tehdy stalo?
Jednalo se o největší teroristický útok v dějinách USA. Teroristé tehdy unesli čtyři letadla – dvě z nich narazila do věží Světového obchodního centra v New Yorku (tzv. Dvojčata), třetí letadlo bylo navedeno na budovu Pentagonu a čtvrté se po boji s pasažéry zřítilo v Pensylvánii.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.