Ovoce vybírejte podle barev! Každá má jiné léčivé účinky! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Ovoce vybírejte podle barev! Každá má jiné léčivé účinky!

Podle čeho vybíráte ovoce vy?
Podle čeho vybíráte ovoce vy? (Foto Shutterstock)

Většina lidí asi ví, že pravidelná konzumace ovoce a zeleniny vede ke zdraví, kondici, svěžesti, zkrátka ke komfortnějšímu životu. Méně se už ovšem ví, že každá barva ovoce či zeleniny má své konkrétní zdravotní benefity. Zkrátka, co barvička, to jiné plus (jiné vitamíny, enzymy a rozmanité látky) pro naši tělesnou schránku.

Jíst dostatek ovoce a zeleniny pomáhá předcházet onemocnění srdce a také mrtvici. Normalizuje krevní tlak, zabraňuje vzniku některých forem rakoviny, chrání nás před šedým zákalem, demencí, artritidou. Ovoce sráží cholesterol, povzbuzuje činnost trávicího traktu, aj. Schválně se podívejme, jak je která barva ovoce čemu prospěšná…

BÍLÉ
•    Bílé druhy ovoce a zeleniny jsou bohaté na fytochemikálie (biologicky aktivní látky, které chrání imunitu, blokují vznik a bujení karcinogenních látek) a draslík.
•    Snižují hladinu cholesterolu, vysoký krevní tlak a zabraňují cukrovce. Pomáhají také proti srdečním nemocem.
•    Navíc přispívají k očistě těla i ducha. Dostávají do rovnováhy hormonální činnost.
•    Bílá chrání tělo před rakovinou (zejména tlustého střeva a prostaty), posilují imunitu a přispívají ke krásné pleti.
•    Co jíst: květák, cibuli, šalotku, česnek, žampiony, bílou ředkev, čínské zelí, banány, artyčoky, datle, zázvor, pastinák, houby a tuřín. Pokud seženete, jsou dobré i bílé nektarinky nebo broskve.


ČERVENÉ
•    V červeném ovoci jsou lykopeny (mj, proti kardiovaskulárnímu onemocnění), kyselina ellagová (protinádorové a antioxidační vlastnosti), kvercetin (proti bakteriím a virům) a hesperidin (imunita, zlepšení metabolismu).
•    Červená barva je ideální pro lidi s chabým držením těla a také pro ty, kteří jsou často nachlazení.
•    Posiluje i srdce a cévy, chrání proti rakovině prostaty, prsu, plic a žaludku a také škodlivými vlivy prostředí, jako je cigaretový kouř nebo výfukové plyny.    
•    Červené ovoce a zelenina roztahují cévy, podporují trávení a látkovou výměnu.
•    Tahle barva také urychluje čistící procesy. Pokud jste často nastydlí, měli byste konzumovat poměrně více jídla červené barvy.
•    Pozor! Pokud máte zvýšenou teplotu či horečku, tak se červené naopak vyhněte.
•    Co jíst: rajčata, řepu, červené grepy a pomeranče, třešně, brusinky, papáju, granátová jablka, ředkvičky, maliny, červená jablka, červené papriky, červené chilli papričky, červené hrozny, červenou cibuli, jahody, meloun, rebarboru.

ŽLUTÉ
•    Živiny ve žlutém ovoci a zelenině zahrnují: beta-karoten, flavonoidy, lykopen, draslík a vitamin C.
•    Snižují riziko vzniku rakoviny prostaty, snižují hladinu cholesterolu a krevní tlak, podporují tvorbu kolagenu (proti vráskám a pro zdravé klouby)
•    Díky hořčíku a vápníku přispívají k dobré stavbě kostí.
•    Žlutou by měli vyhledat především ti, kterým je často špatně od žaludku nebo mají problémy s trávením a střevy.
•    Působí jako prevence proti Alzheimerově a Parkinsonově chorobě a zpomalují stárnutí.
•    Co jíst: meruňky, ořešák squash, meloun, Cape angrešt, mrkev, grep, citron, mango, nektarinky, pomeranče, papáju, broskve, ananas, dýni, kukuřici, sladké brambory, mandarinky, žlutá jablka, žlutou řepa, žluté fíky, žluté hrušky, žluté papriky, brambory, žlutá rajčata, žlutý meloun.

ZELENÉ
•    Všechny zelené druhy zeleniny a ovoce silné zastoupení vitamínu C. Obsahují dále lutein, antioxidant, který posiluje zrak.
•    Následně vykazují vysoký obsah draslíku, železa nebo kyseliny listové.
•    Zelené plody působí pozitivně na zrak a zabraňují chorobám očí. Aktivují tvorbu enzymů, které bojují proti některým druhům rakoviny.
•    Zelená zlepšuje krevní oběh a pomáhá při psychických problémech.
•    Se zelenými potravinami zmírníte srdeční potíže, poruchy spánku, žaludeční problémy. Jsou prospěšné pro kosti a zuby.
•    Co jíst: špenát, avokádo, brokolici, zelený salát, hroznové víno, olivy, kiwi, fazole, listovou kapusta, rukolu, zelené fazolky, okurky, cuketu, zelená jablka.

ORANŽOVÉ
•    Většina z oranžových druhů ovoce a zeleniny je bohatá na vitamín C a betakaroten, který naše tělo přeměňuje na vitamín A. Ten zlepšuje noční vidění, ale také pomáhá udržet zdravou naši pleť, zuby a kosti.
•    Pomeranče a mandarinky posilují díky vysokému obsahu vitaminu C imunitní systém. Oranžová barva nám dodává dobrou náladu.
•    Betakaroten působí i na zrak, pleť, vlasy a nehty.
•    Oranžové ovoce má pozitivní vliv na nervový systém, zklidňuje a posiluje imunitu. Kromě toho podporuje funkci ledvin a močového měchýře.
•    Co jíst: mrkev, dýni, papriku, sladké brambory, meruňky, mango, papáju, broskve, nektarinky.

FIALOVÉ A MODRÉ
•    Antioxidanty a fytochemikálie fialového a modrého ovoce či zeleniny bojují proti stárnutí, snižují riziko rakoviny a ochraňují paměť.
•    Působí jako prevence proti mozkové mrtvici, infarktu, cukrovce či rakovině.
•    Podobně jako červená barva přispívá k lepšímu prokrvení. Zpevňují cévní stěny a zlepšují trávení.
•    Modré potraviny pomáhají proti nejrůznějším zánětům. Ovoce této barvy je velmi bohaté na antioxidanty a vitamin C.
•    Co jíst: červené zelí, lilek, čekanku, borůvky, ostružiny, modré hrozny, švestky, lilek, černý rybíz.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.