Chorvatský hrdlořez: Zvěrstvy předčil i Mengeleho! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Chorvatský hrdlořez: Zvěrstvy předčil i Mengeleho!

Fotografie
Fotografie (internal)

Nebyli to jen nacisté typu Hitlera, Goebbelse nebo Mengeleho, kteří se dopouštěli zločinů proti lidskosti. Své zrůdy měly za války i jiné národy. Jednou z nich byl i Dinko Šakič (†86), chorvatský nacionalista, který na konci války utekl do Argentiny, ale v roce 1998 byl vydán zpět do Chorvatska a odsouzen k 20 letům vězení. Ve vězeňské nemocnici zemřel v roce 2008 ve věku 86 let. I když je Šakič masový vrah, pro někoho zůstává bohužel stále hrdinou.

Spojenectví s fašisty
Po obsazení Jugoslávie Němci a Italy v roce 1941 vznikl na Balkáně Nezávislý stát Chorvatsko (1941–1945), o jehož založení se zasloužil chorvatský nacionalista Ante Pavelič a jeho fašizující hnutí Ustaša.

Snem tohoto teroristy byl silný stát zbavený Srbů, komunistů, cikánů a Židů. Počítal s tím, že Hitler a Mussolini jsou tou pravou silou, která Chorvatům k tomuto cíli dopomůže. Chtěl vytvořit výlučně katolický stát a svou zemi vyčistit od všech nežádoucích elementů. Například třetinu Srbů vyvraždit, třetinu vyhnat do Srbska a třetinu převychovat na katolíky. Za tím účelem bylo vybudováno i několik koncentračních táborů. V té době začal svoji »kariéru« plnou krve a krutosti i tehdy teprve dvacetiletý Dinko Šakič.

Velitelem koncentračního 
tábora
Vrchní velitel koncentračních táborů Maks Luburič sledoval experimenty nacistů s hromadným vyvražďováním lidí a inicioval výstavbu několika samostatných táborů na břehu řeky Sávy v Jasenovaci.

Místo brzy získalo pověst jednoho z nejhrůznějších koncentračních táborů Evropy a bylo v něm soustředěno nejvíce vězňů v celém Chorvatsku. Odhaduje se, že v Jasenovaci našlo smrt na 100 000 lidí. Do tohoto tábora se jako strážný přihlásil právě mladičký Dinko Šakič. Vedl si dobře a během krátké doby si vybudoval úspěšnou kariéru. V roce 1943 se oženil s nevlastní sestrou velitele koncentračních táborů Luburiče, která byla v táboře také dozorkyní. Ve svých čtyřiadvaceti letech se pak sám stal velitelem tábora.

Brutalitou předčili 
své učitele
Dozorci v Jasenovaci vynikali krutostí a jejich metody byly vysloveně bestiální. Své oběti vraždili speciální čepelí určenou k rychlému podříznutí hrdla, které se říkalo »podřezávač Srbů«. Čepel byla připevněna na jakési rukavici navlečené na ruce.

Jiné vězně házeli do pece, kde je upalovali zaživa. Brutální režim v táboře dokonce začal vadit i nacistům, o čemž svědčí i zpráva, kterou v roce 1942 obdržel velitel SS Heinrich Himmler. Stálo v ní, že ustašovci páchají své bestiální činy nejen na mužích vojenského věku, ale také na bezmocných starých lidech, ženách a dětech. A také to, že Chorvaté už sadisticky umučili k smrti asi 300 tisíc pravoslavných věřících.

Útěk do Argentiny
Ke konci války dostal Dinko Šakič rozkaz zavraždit všechny vězně, kteří v Jasenovaci, přežili a zničit důkazy. Během dvaceti dnů byla mrtvá těla naházena do řeky Sávy, a když v dubnu roku 1945 dorazili do tábora Titovi partyzáni, našli tu jen trosky, rozkládající se těla a obrovské hromady oblečení. Kolik lidí Šakič a jeho kumpáni připravili o život, se nikdy spolehlivě nezjistilo. Historici však předpokládají, že v letech 1941– 1945 zahynulo v táboře Jasenovac asi 100 tisíc lidí. Sám Šakič utekl po válce do Argentiny.

Nejvyšší trest ho neminul
V roce 1998 byl Dinko Šakič vydán zpět do Chorvatska, kde byl odsouzen k nejvyššímu trestu, 20 letům vězení. Svědčilo proti němu 30 svědků, včetně těch, kteří tábor přežili. Trval sice na své nevině, ale byl shledán vinným ze zabití a spoluúčasti na zabití více než dvou tisíc Srbů, Židů a Romů.
Zemřel ve vězeňské nemocnici v 86 letech. Pro mnohé Chorvaty, včetně některých představitelů katolické církve, je však Šakič, stejně jako jemu podobní, stále vlastencem a bojovníkem za obranu národa a katolické církve.

Zvěrstva prý kryla i katolická církev
Taková zvěrstva, jakých se ustašovské bandy dopustily na vlastním území, nepáchaly na východní frontě ani ty nejradikálnější jednotky. Vraždění srbského obyvatelstva doprovázelo mučení, odřezávání končetin, násilná kastrace, uřezávání genitálií a podřezávání hrdel. Běžná praxe, krytá dokonce některými představiteli katolické církve, se týkala také vypíchávání očí Židů, Srbů, komunistů a partyzánů, stejně jako posílání mrtvol po proudu řeky Sávy do Srbska pro výstrahu.

Perón ho obdivoval
Šakič si v Argentině užíval pohostinnosti prezidenta Juana Peróna, který evropské diktátory obdivoval a považoval za hrdiny. Šakič žil v Argentině v klidu, dokonce tady založil textilní továrnu, a to celé půlstoletí. „Jsem chorvatský vlastenec, který bojoval za svou zemi. To bylo mé mládí. Vždycky jsem byl řádným člověkem,“ řekl v roce 1995 v rozhovoru pro argentinskou televizi. Na otázku, zda působil v Jasenovaci, tehdy odpověděl slovy: „Ano, řekněme, že tam někde jsem byl. Byl jsem tam v nějaké jednotce.“

Autor:  ben

Přečtěte si
kozinozka
26. 4. 2015 • 14:01

Je to druh člověka, který asi ve válce dostal příležitost. dělat beztrestně to, za co by v míru byl trestán. Jsou stále na světě lidé, kteří jsou totálně bezcitní, v podstatě "citoví invalidé". Nikdy by neměli zakládat rodinu, protože jejich děti a ženy jsou nešťastné. Někdy však rodinu založí z nějakého egoistického důvodu / třeba chtějí sňatkem polepšit/ a jejich rodina trpí různými šikanami, které nejsou vždy řešeny, protože je to asi ěnkdy složité. Děti jsou poznamenány, pokud něco nezdědily, tak prostředím v rodině se stávají tdříve nebo později také problémovými jedinci.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.