Brčkem dívce propíchla dělohu! Zemřela... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Brčkem dívce propíchla dělohu! Zemřela...

Při nepovedené interrupci zemřelo dítě i nastávající maminka. (Ilustrační foto)
Při nepovedené interrupci zemřelo dítě i nastávající maminka. (Ilustrační foto) (Profimedia.cz)

Mladou učnici Marii K. (†16) našli 22. srpna 1961 mrtvou bytě její sestry Zdeny D. Pitva odhalila, že dívce někdo strčil do pochvy úzké brčko, které proniklo až do dělohy. Jak se později ukázalo, nešlo o žádné neobvyklé sexuální praktiky, ale o pokoutní pokus o potrat s tragickými následky.

Marie K. těhotenství před rodiči dlouho tajila. Přiznala se, až když byla v pátém měsíci. Gynekolog vypověděl, že ji na prohlídku doprovázela matka, která se velmi rozčílila, když se dozvěděla, že v takto pokročilém stadiu gravidity už nelze provést interrupci.

Matka tvrdila, že se Marie K. musela o potrat pokusit sama, zatímco ona v obývacím pokoji popíjela kávu se svou druhou dcerou a návštěvou. Pitva však prokázala, že Marie K. zemřela kvůli vzduchové embolii, která vznikla tak, že někdo propíchl děložní stěnu a do trubičky foukl. A to by sama Marie K. rozhodně nedokázala.

 

Podezření budil i fakt, že ona »návštěva«, s níž matka mrtvé dívky pila kávu, byla diplomovaná zdravotní sestra A. S. Pravdu detektivům nakonec prozradila sestra Zdena D. „Matka pozvala A. S., aby provedla potrat. Řekla, že v tom sestru nenechá,“ vzpomínala. A. S. zavedla těhotné učnici pochvou do dělohy trubičku a několikrát foukla.

 

Tato »metoda« se však ukázala jako smrtící nejen pro plod, ale i pro matku. A. S. hrubou manipulací s trubičkou protrhla nešťastnici dělohu a při fouknutí se dostaly bublinky vzduchu přímo do krevního oběhu. Po pár okamžicích dorazily do srdce, Marie K. zkolabovala a zemřela. Za provedení »kriminálního potratu se smrtelnými následky«, jak se tehdy říkalo, byly všechny tři ženy potrestány vězením.





Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.