Pilot chtěl postrašit chodce nízkým průletem, ale zabil dívku (†21) | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Pilot chtěl postrašit chodce nízkým průletem, ale zabil dívku (†21)

Fotografie
Fotografie (internal)

Bylo 13. dubna 1980, když se šel mladý pilot Svazarmu Karol B. (23) proletět v malém cvičném letadle Z42. Nepochopitelně špatným manévrem ale letěl příliš nízko, přičem škrtl podvozkem o břeh a navíc při tom letadlem zachytil mladou ženu Janu P. (†21), která na místě zemřela.

Z výpovědi očitých svědků Marty Š., Bohuslava Š. a Jána Č., kteří se tenkrát procházeli s Janou P. po břehu malé říčky nedaleko letiště se vyšetřovatelé dozvěděli, co se vlastně přihodilo: „Procházeli jsme se po břehu, když jsme viděli letět hodně nízko bílé sportovní letadlo, které začalo klesat jestě níž a začalo nalítávat na nás, všichni jsme stačili uskočit, kromě Jany.“

Letadlo mladou dívku podvozkem zachytilo a odmrštilo několik metrů. Dívka utrpěla pádem zlomeninu spodiny lebeční a krční pátěře, podle lékařů byla na místě mrtvá. Pilot sice přiznal poškození letadla, když škrtl o hráz při náletu, ale dlouho popíral, že by zachytil letadlem i nějakou osobu.

Důkazy a výpovědi svědků byly však jednoznačné. Karol B. nakonec přiznal, že chtěl 4 chodce na hrázi pouze vystrašit, ale neodhadl možná rizika. Soudce mu zakázal létat a navíc jej uznal vinným ze zabití z nedbalosti a poslal jej na 3 roky do basy.

Znáte okolnosti tohoto případu? Napište na aha@ahaonline.cz

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.