Roupov zdrtila čtyřnásobná pohroma | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Roupov zdrtila čtyřnásobná pohroma

Nebezpečný kůň ukopal čeledína k smrti.
Nebezpečný kůň ukopal čeledína k smrti. (Ilustrační foto ara)

Čtyřnásobná pohroma postihla nevelkou vísku Roupov na Plzeňsku ve dnech 26. a 27. března 1909. Jeden podomek (†21) zemřel po těžkém zranění koňskými kopyty, místního hostinského a jiného čeledína také pokopali koně a ke všemu pokousal vzteklý pes malého hošíka (8).

Pod titulkem »Čtvernásobné neštěstí« o tom psal týdeník Český západ: „Pan hostinský Josef P. z Roupova koupil nového koně. Dne 25. března kopl kůň ten pana P., učinil mu ránu na hlavě a přerazil žebro. Druhého dne udeřil čeledína, 21letého Václava J., do břicha tak nebezpečně, že musel býti ihned převezen do nemocnice v Plzni. Ještě téhož dne operován, druhého dne zemřel.“ Zesnulého týdeník charakterizoval slovy »skromný, slušný, ochotný a svědomitý«.

Exkriminalista Doucha prozradil, jak se provádí výslechy podezřelých

Video se připravuje ...

Václavovu mrtvolu nechal jeho zaměstnavatel, hostinský P., převézt do blízkých Vřeskovic k mladíkovým rodičům a vystrojil mu »krásný pohřeb«. Tím ale pohroma v Roupově neskončila. Opět Český západ: „Dne 27. března potlučen byl čeledín rolníka pana Z. koněm, ale naštěstí nikoli nebezpečně. Současně s předešlými nehodami pokousán byl od vzteklého psa 8letý hoch rolníka pana V. Byl ihned odvezen do Vídně, do Pasteurova ústavu.“ Zprávu týdeník zakončil slovy: „Pro jedinou obec trochu mnoho neštěstí ve dvou dnech.“

Exkriminalista Doucha popsal práci vyšetřovatelů na místě činu

Video se připravuje ...

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.