LETNÍ PUTOVÁNÍ ZA JÍDLY: V Nizozemsku vás zaujmou nejen květinové trhy a vodní mlýny!
Nizozemské království je půvabná země. Rozhodně stojí za to poznat typický ráz zdejší krajiny protkané vodními kanály, dosud živé tradice i jedinečné pokrmy, které chutnají tak zvláštně, že je buď milujete, nebo naopak nenávidíte. Nad čím se budete rozhodně rozplývat, jsou zdejší sýry. A jestliže si je zabalíte spolu s čerstvou bagetou na výlet do batůžku, můžete si je vychutnat třeba při pohledu na slunce zapadající za obzor s řadou dřevěných větrných mlýnů.
SEVERNÍ HOLANDSKO: Za vůní tulipánů i sýry
Tato nizozemská provincie se nachází v severozápadní části země a sahá až k Severnímu moři. Nachází se zde zajímavá města, která můžete poznávat na kole. Terén je rovinatý a bicykl vám půjčí za nízký poplatek doslova na každém rohu.
Kam se podívat?
* Amsterdam je hlavním městem Nizozemska, nesídlí zde však vláda ani královská rodina. Metropole je lemována vodními kanály, které spolu s typickými úzkými a vysokými kamennými domky vytvářejí útulnou atmosféru. Pokud chcete poznat jedno z místních tradičních řemesel, vydejte se do brusírny diamantů Gassan Diamonds, kde se konají prohlídky výroby. Provází se v 27 jazycích každý den od 9 do 17 hodin. Nutná je rezervace přes webový formulář.
* Haarlemu se také přezdívá Květinové město, a to díky tulipánům, které tady odpradávna pěstují. Zdejší historické centrum je velmi zachovalé. Hlavní náměstí Grote Markt je údajně nejkrásnější v celém Nizozemsku. Jeho dominantou je gotický kostel s největšími varhany na světě. Podívejte se i do muzea Franse Halse, které kromě expozic výtvarného umění návštěvníkům představuje i sbírku hraček z 18. století. A po náročném dni nevynechejte ani kávu v místních skvělých kavárnách.
Co ochutnat?
Mezi speciality, které se na severu připravují, patří bakbloedworst a bakleverworst, tedy tmavé a světlé klobásky, které chutnají báječně. V místních stáncích s rychlým občerstvením nicméně častěji narazíte na haring – syrového sledě naloženého v láku s cibulí a okurkou, který se vkládá do rozkrojené housky. Pokud si chcete dát něco méně nezvyklého, vyzkoušejte masové kuličky Bitterballen.
Bitterballen
POTŘEBUJETE:
✔ 500 g hovězího masa
✔ 200 g másla
✔ 300 ml hovězího vývaru
✔ 2 vejce
✔ 50 g hladké mouky
✔ strouhanka
✔ špetka muškátového ořechu
Rozpustíme si máslo, přidáme do něj na kostky pokrájené maso, necháme zatáhnout a poté podlijeme vývarem. Přikryjeme a na mírném ohni vaříme velmi zvolna zhruba 3 hodiny. Poté maso vyjmeme, nakrájíme na drobno a vrátíme zpět do hrnce. Mouku si rozmícháme v hrnku teplé vody a vzniklou směs přimícháme do hrnce s masem. Necháme odstát den v chladu. Pak z hmoty tvarujeme kuličky, které obalíme v mouce, vejci a strouhance a smažíme na oleji dozlatova. Podáváme s chlebem či bramborem a hořčicí.