DIETY POD LUPOU: Funguje dělená strava?
Jednu dobu to byl velký hit. To když dělenou stravu u nás začala propagovat herečka Lenka Kořínková (60). I když boom tohoto typu stravování je už asi za námi, stále má spoustu zastánců. Funguje opravdu?
Dělená strava byla původně vytvořena americkým profesorem Howardem Heyem jako systém stravování pro pacienty s onemocněním ledvin. Spočívá v dělení potravin, a to na tři základní skupiny: bílkovinné, sacharidové a neutrální. Hlavní zásadou je nekombinovat potraviny bílkovinné a sacharidové, protože cukry a bílkoviny potřebují jiné prostředí, aby mohly být v našem trávicím traktu optimálně rozloženy. Neutrální potraviny lze konzumovat buď samotné, nebo libovolně míchat s každou zmíněnou skupinou. V případě, že trpíte jakýmkoliv závažným onemocněním, se ale vždy poraďte s lékařem.
Výhody
+ Dělení stravy je vhodné, pokud chcete změnit svůj způsob stravování. Naučí vás přemýšlet, co a kdy jíte. Hodí se i pro ty, kdo mají problémy se zažíváním.
+ Po jídle nemáte pocit únavy. Vyhnete se pálení žáhy či překyselení žaludku.
+ Konzumujete široké spektrum potravin, takže organismu nechybí žádné živiny.
+ Nemusíte se úplně vzdát pečiva a příloh. Nejsou zakázaná sladidla, jako přírodní šťávy, sirupy, nebo med.
+ Úbytek hmotnosti je pozvolný, riziko jojo efektu je minimální.
Nevýhody
- Úbytek hmotnosti není nijak rychlý, chce to trpělivost a pevné nervy.
- Je potřeba jíst pravidelně.
- Stále musíte být ve střehu, abyste nezkombinovali nesprávné potraviny.
Co můžete jíst?
1. Bílkovinné potraviny (»zvířátkový« jídelníček)
Maso (zakázáno je ale vepřové, mleté ani upravené v trojobalu, také se nesmí uzeniny), ryby a plody moře, sóju a sójové výrobky, jako například tofu, sójové maso, sójové mléko a další, mléko a mléčné výrobky, sýry s obsahem tuku do 50%, šunku, vejce, některé druhy ovoce, jako například citrusy, kyselá jablka a hrušky, meruňky, broskve, třešně. Z nápojů je povolené pít ovocné čaje. V některých typech dělené stravy je dovoleno pít víno, a to bílé i červené, nebo šampaňské, i když pouze suché.
2. Sacharidové potraviny (»kytičkový« jídelníček)
Celozrnné pečivo, neloupanou rýži, která obsahuje více vlákniny než rýže bílá, celozrnné těstoviny, některé druhy zeleniny, jako jsou brambory, kadeřavá kapusta, cukrová kukuřice, ovoce jako banány, sladká jablka a hrušky, hroznové víno, datle, fíky, sušené ovoce kromě rozinek, med, přírodní sladidla a sirupy. V některých typech dělení stravy je povoleno i pivo.
3. Neutrální potraviny (lze je kombinovat s předchozími potravinami)
Tuky, jako jsou oleje lisované za studena (slunečnicový, olivový), máslo a neztužené margariny, mléčné výrobky s více než 50% obsahem tuku, většina zeleniny – okurky, zelí, mrkev, paprika, špenát, hlávkový salát atd., luštěniny, ořechy, houby a bylinné čaje.