Ve Sněmovně prošla 3. a 4. vlna EET: Evidence kadeřnic i chovatelů velbloudů! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Ve Sněmovně prošla 3. a 4. vlna EET: Evidence kadeřnic i chovatelů velbloudů!

Novinka se týká i kadeřnic.
Novinka se týká i kadeřnic. (Foto scom)

Sněmovna v pátek na pátý pokus schválila rozšíření elektronické evidence tržeb. Nově se EET bude týkat téměř všech podnikatelů a živnostníků. Někteří však dostanou výjimku. Novela teď míří do Senátu a ten ji nejspíš vrátí zpátky do dolní komory.

Více než 800 pozměňovacích návrhů zaměstnalo v posledních dnech dolní komoru. Z toho opoziční ODS podala dohromady 775 návrhů, kterými chtěla prosadit výjimky z EET pro všechny podnikatele. Většina protinávrhů ale neprošla, a tak se evidence tržeb bude týkat například i chovatelů velbloudů, letů do vesmíru, pěstování tabáku a dalších činností, které nejsou pro Česko běžné. Novinka se bude týkat například lékařů, advokátů, ale i řemeslníků jako například opravářů obuvi nebo instalatérů. Živnostníci, kteří mají tržby do 600 tisíc korun ročně, se nebudou muset připojovat k internetu, ale stát jim vydá speciální papírové účtenky.

„Je to dobrá zpráva pro narovnání podnikatelského prostředí. Bude platit pro všechny bez rozdílu. Zavádíme nový off-line režim pro ty nejmenší,“ pochvalovala si schválení ministryně financí Alena Schillerová (55, za ANO). Podle České lékařské komory to může zdražit některé lékařské posudky nebo potvrzení. „Je možné, že někteří lékaři tyto věci budou odmítat,“ upozornil pro Aha! mluvčí komory Michal Sojka a dodal, že se zavedením pro lékaře hluboce nesouhlasí.

„Snažili jsme se přesvědčit vládu, že pro lékaře, kteří mají většinu bezhotovostních příjmů od zdravotních pojišťoven, je zavedení hloupost,“ uvedl a dodal, že pro starší lékaře, kteří tolik neovládají práci s počítačem, to může být další impulz k tomu, aby položili lékařskou praxi na hřebík. „Myslím, že je to vyžene z praxe, protože elektronická neschopenka, e-recept a teď EET je pro ně takový smrtící koktejl. Bohužel za ně ale není náhrada,“ ukončil Sojka.

KDY NOVELA ZAČNE PLATIT?
Zákon musí ještě potvrdit Senát a podepsat prezident. Předpokládá se, že horní komora, kde má většinu opozice, normu odmítne a Sněmovna ji bude muset přehlasovat. Třetí a čtvrtá vlna elektronické evidence tržeb by mohla začít platit nejdříve v první půlce příštího roku.

KOHO SE BUDE NOVĚ TÝKAT
◆ lékařů
◆ zubařů
◆ účetních
◆ advokátů
◆ řemeslníků
◆ zemědělců

KDO DOSTAL VÝJIMKU
◆ nevidomí živnostníci
◆ prodejci vánočních kaprů
◆ hazardní hry
◆ obchodní letecká doprava
◆ živnostníci a firmy, kteří pečují o seniory, závislé na drogách a handicapované
◆ předplacené telefonní karty

VÁNOČNÍ KAPR BEZ EVIDENCE
Výjimku evidovat tržby nakonec dostali prodejci vánočních kaprů. Ti nebudou muset podléhat EET pouze ve dnech 18. až 24. prosince, a to v provozovně, která je pro předvánoční prodej ryb určená.

VÝJIMKA PRO SOCIÁLNÍ SLUŽBY
Evidovat tržby nakonec nebudou muset ani domovy pro seniory, zařízení pro lidi se zdravotním postižení nebo sociální služby poskytované dětem. Tuto výjimku prosadila koaliční ČSSD s opozicí.

SNÍŽILI DPH NA PIVO
Poslanci také s rozšířením EET schválili změny v DPH. Nově budou do snížené desetiprocentní sazby patřit stravovací služby včetné točeného piva, domácí péče o postižené, děti a seniory a vodné i stočné nebo také knihy, kadeřnické služby a také například oprava obuvi a oděvů.

Ekonom Lukáš Kovanda pro Aha!: JE TO POSLEDNÍ KAPKA!
Rozšíření EET může být podle ekonoma Lukáše Kovandy pomyslnou poslední kapkou, kvůli které možná skončí instalatéři nebo třeba různí řemeslníci. „Někteří si řeknou, že to nemají zapotřebí a ukončí podnikání,“ řekl Aha! hlavní ekonom společnosti Czech Fund. „S EET se pojí jak pořizovací náklady, tak další, jako třeba papír a různé aktualizace. To může být zátěží pro starší generace lidí,“ uvedl s tím, že lze očekávat, že rozšíření evidence nepřinese do státní kasy takový daňový výnos jako první dvě vlny.

Přečtěte si
6010
10. 6. 2019 • 09:55

Hm, tak to se jim "povedlo". Přijdu o praktického lékaře i o zubařku.Obojí jsou ve věku, když již se jim na to vyfláknou.Taková buzerace.Pořízení EET pokladny není za kačku a o tom, že se musí její program nejméně 1x ročně nějakým odborníkem aktualizovat, o tom se také nemluví.Ajťáci si za to říkají o 5 tis.Kč.Děkujeme paní Schillerové a spol.. Nikdy vás volit nebudeme.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.