Audit v nemocnici na Bulovce: »Domluvy« za 800 milionů?! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Audit v nemocnici na Bulovce: »Domluvy« za 800 milionů?!

Operace roustoucí endoprotézy na ortopedické klinice NNB. Operuje MUDr. Jan Lesenský.
Operace roustoucí endoprotézy na ortopedické klinice NNB. Operuje MUDr. Jan Lesenský. (Nemocnice Na Bulovce)

Podezřelá výběrová řízení a nákupy od kamarádů! Tak podle auditu vypadalo hospodaření pražské Nemocnice Na Bulovce. V podezření z neetického jednání se ocitl i ortoped prominentů Pavel Dungl (70).

Nemocnice Na Bulovce zadala v letech 2016 a 2017 podezřelé zakázky za více než 800 milionů korun. Šlo většinou o dodávky léčivých přípravků a ortopedických implantátů.

Poslal je ministr
„Máme vážné podezření, že docházelo k domluvě uchazečů. Předpokládaná hodnota veřejné zakázky se často shodovala s cenou stanovenou ve smlouvě,“ uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO), který kontrolu do nemocnice poslal.

Zakázky na sever
Zakázky získával podle výsledků auditu cíleně jediný uchazeč, společnost První chráněná dílna severočeského podnikatele Tomáše Horáčka. Ten býval členem ČSSD a angažoval se i v hnutí ANO. Přátelil se i s bývalou ředitelkou Nemocnice Na Bulovce Andreou Vrbovskou. Nyní oba čelí kvůli manipulaci zakázek trestnímu stíhání.

Neformální vliv?
Kontrola podle Mladé fronty Dnes poukázala také na aktivity profesora Pavla Dungla. Lékař, který operoval i Václava Klause (77) a Miloše Zemana (74), působí jako přednosta ortopedické kliniky. Bez výběrového řízení měla nemocnice nakupovat za 14 milionů korun umělé klouby od firmy, kde je jednatelem Dunglův syn Tomáš. „Role pana profesora je akademická, nikoli manažerská. V této oblasti je třeba prošetřit, zda byly výrobky zakoupeny za cenu obvyklou,“ uvedl Jan Kvaček, současný ředitel Nemocnice Na Bulovce.

Zrušil tendr na úklid
Současný šéf nemocnice Jan Kvaček v prohlášení k výsledkům auditu uvedl, že nemocnice je vázaná velkým množstvím smluv, které lze vypovědět jen za konkrétních podmínek. „Ty, které jsou vypověditelné bez důvodu, revidujeme a některé z nich budeme v krátké době vypovídat,“ uvedl. V září už nové vedení nemocnice zrušilo tendr na úklid ve výši 150 milionů korun.

Tři týdny v bezvědomí
V září 2009 byl Dungl u Vídně těžce zraněn při havárii, když se mu ve 120kilometrové rychlosti zablokovalo přední kolo. Utrpěl velkou krevní ztrátu, měl mnoho zlomenin a tři týdny byl v bezvědomí. Prodělal sérii operací. Dva měsíce po nehodě poprvé znovu sám operoval. Vážnou nehodu zažil již v roce 1993, kdy měl po střetu s nákladním automobilem zlomené tři krční obratle.

Operoval i Klause a Zemana
V létě 2008 Dungl operoval tehdejšího prezidenta Václava Klause, kterému provedl endoprotézu kyčelního kloubu. V roce 2012 operoval palec na noze prezidentu Miloši Zemanovi a před čtyřmi lety obdržel státní vyznamenání Medaile Za Zásluhy.

Víte že...
...profesor Pavel Dungl kandidoval v posledních volbách na senátora na Praze 8?Postoupil do druhého kola, ale porazil ho Pirát Lukáš Wagenknecht.

Na vyšetřované klinice umí i unikátní zákroky
Samuel (10) bojuje s rakovinou: 
Endoprotéza poroste s ním
Nákupy a výdaje ortopedické kliniky zkoumají »cifršpioni«, operace ale probíhají bez přestávky. Vůbec poprvé v Česku nyní lékaři z Bulovky úspěšně implantovali rostoucí endoprotézu kolenního kloubu. Samuel (10) trpí zhoubným nádorem stehenní kosti. Přišel o kolenní kloub, místo něj dostal endoprotézu. Díky speciální náhradě ale bude možné prodlužovat postupně nohu, jako by rostla. „Tím dojde k zachování stejné délky končetin,“ vysvětlil mluvčí špitálu Filip Řepa. Samuelova noha se postupně prodlouží až o pět centimetrů. U staršího modelu endoprotézy byl růst zajištěn pomocí mechanického šroubu a vždy bylo nutno na operačním sále obnažit endoprotézu a šroubem pootočit, přičemž mechanismus umožňoval prodloužení jen o tři centimetry. Zato nový magnetický model by měl chlapci vydržet až do dospělosti.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.