Jak dělají štědrovečerní rybku šéfkuchaři Roman Paulus a Marcel Ihnačák?
Vánoce klepou na dveře (už docela dlouho) a my se dostáváme pod mírný tlak. Abychom na Štědrý den nešíleli, že nestíháme a nevíme kudy kam, pojďme se připravit a promyslet si menu pro sváteční stůl. Mistři vařečky Roman Paulus a Marcel Ihnačák, kteří vaří pro Lidl, mají na kapra své speciální recepty.
Kapr se zeleninovým salátem
Postup: Filety stáhneme z kůže a rozkrájíme na 4 porce. Osolíme, opepříme a každý zabalíme do 2 plátků sušené šunky. Takto připraveného kapra opečeme v rozpálené pánvi na mírném ohni na slunečnicovém oleji dozlatova. Před dokončením přidáme ke kaprovi do pánve máslo a šťávu z omytého citronu, které vytvoří omáčku. Očištěnou mrkev, petržel, celer a brambory nakrájíme na malé kostičky, uvaříme ve vroucí osolené vodě a scedíme. V pánvi s trochou oleje krátce orestujeme červenou cibuli nasekanou nadrobno, přidáme předvařenou zeleninu a opékáme dozlatova. Osolíme, opepříme a před dokončením přidáme na pánev nasekanou čerstvou petrželku. A jak na majonézu… Ve větší misce metličkou rozmícháme žloutky, za stálého šlehání pomalu přiléváme olej (asi 200 ml) a šleháme, až majonéza zhoustne. Osolíme, opepříme a zakápneme bílým vinným octem. Kapra podáváme přelitého omáčkou z pánve s restovaným zeleninovým salátem a domácí majonézou.
Potřebujeme: ◗ 800 g filetů z kapra ◗ mořskou sůl v mlýnku Kania ◗ černý pepř v mlýnku Kania ◗ 100 g šunky sušené vzduchem ◗ slunečnicový olej ◗ 3 lžíce másla ◗ 1 citron ◗ 200 g mrkve ◗ 200 g petržele ◗ 200 g celeru ◗ 200 g brambor ◗ 1 červenou cibuli ◗ 1 hrst čerstvé petrželky ◗ 4 žloutky ◗ 1 lžíci bílého vinného octa
Vánoční kapr s bylinkovou strouhankou
Postup: Z toastového chleba odkrojíme kůrku a nakrájíme na kostičky, petrželku a tymián nasekáme nadrobno. Chléb a bylinky zpracujeme v kuchyňském robotu sekacím nožem. Bylinky vzniklou strouhanku krásně provoní. V případě, že nemáme potřebný nástavec na kuchyňský robot, můžeme použít i klasickou strouhanku, kterou smícháme s nasekanými bylinkami. kapra připravíme filety a maso pokrájíme na tenké proužky. Dáváme pozor, abychom neprořízli kůži. Tímto způsobem narušíme drobné kostičky v mase a při jídle se nemusíme bát, že nám kost zůstane v krku. Filety naporcujeme, osolíme z obou stran a obalíme v mouce, rozšlehaných vejcích a bylinkové strouhance. Při obalování dáváme pozor, aby nám nakrájené maso drželo pohromadě. Filety smažíme pomalu na rostlinném oleji naředěném přepuštěným máslem v poměru 1:1. Kapr tak bude mít lahodnou máslovou chuť. Na talíři dozdobíme citronem a podáváme s bramborovým salátem.
Potřebujeme: ◗ 200 g toastového chleba (nebo strouhanky) ◗ hrst čerstvé petrželky ◗ 3 větvičky čerstvého tymiánu (jenom lístky) ◗ 800 g čerstvých kapřích filetů ◗ 150 g hladké mouky ◗ 2 vejce ◗ sůl ◗ rostlinný olej ◗ přepuštěné máslo na smažení ◗ 1 citron
Další recepty najdete v tištěné verzi Nedělního Aha!