Chléb není jen tak obyčejné pečivo: Upečte si svůj bochník | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Chléb není jen tak obyčejné pečivo: Upečte si svůj bochník

Upečte si svůj bochník
Upečte si svůj bochník (Foto scom, ara)

Peče se už od neolitu, vyvažoval se zlatem a váže se k němu spousta pověr a přísloví, ale dnešní doba už mu spoustu kouzla vzala. Co si takhle upéct vlastní kváskový chleba? Nejen že skvěle chutná, ale především si můžete sami zvolit, jaké suroviny použijete a jaké bude výsledné složení vašeho domácího bochníku. 

Hlavní výhody domácího

Jednoznačně jeho chuť, která je přirozeně bohatá a výrazná. Vždy je nejlepší připravit jej z bio ingrediencí, které pocházejí z ekologického zemědělství. Máte tak jistotu, že obilí, z něhož je bio mouka vyrobená, neobsahuje žádné zbytky pesticidů.
Kváskový chleba navíc obsahuje zdraví prospěšné organické kyseliny. Čím kvalitnější mouku použijete, tím vyšší výživovou hodnotu v podobě minerálů a dalších živin navíc bude bochník mít. Další výhodou je také přirozená trvanlivost, v sáčku či lněné utěrce si na pečivo žádná plíseň netroufne. Čím víc kousků upečete, tím více pak můžete různě experimentovat, a chleba tak může být pokaždé jiný, nemluvě o soběstačnosti.

Kváskový podle kuchaře Huga Hromase

„Pokud používáte bio mouku, musíte počítat s nižší tvorbou lepku, takže těsto lépe zpracujte a zacházejte s ním opatrně,“ upozorňuje Hugo Hromas a dodává: „Odměnou je bohatší chuť střídy a ořechová vůně.“ V případě, že chcete míchat pšeničnou mouku se žitnou, vypracujte nejdříve pšeničnou a na konec přidejte žitnou, která ale může tvořit maximálně jednu třetinu z celkového množství.

Potřebujete: 1 kg hladké pšeničné bio mouky, 0,6 l vody, kvas, 30 g soli.
Postup: Vše spojte dohromady bez hnětení tak, aby se vytvořilo těsto, a nechte jej hodinu odpočinout. S naolejovanýma rukama těsto třikrát přeložte směrem od sebe a třikrát směrem do strany. Podle teploty v místnosti a aktivity kvasu těsto kyne čtyři až dvanáct hodin (při teplotě nižší než 15 °C kyne déle, při vyšší je proces rychlejší). Vykynuté těsto zabalte do potřebného tvaru, který odpovídá ošatce. Je třeba s těstem zacházet opatrně, aby nedošlo k vymačkání vzduchových bublin. Poté nechte krátce dokynout a pečte 40 minut při teplotě 200 °C.

 Vlastní, nebo darovaný kvásek?

Jestli si kvásek chystáte založit sami, nespěchejte na něj. Zamíchejte mouku s vodou v poměru 1:1 (100 gramů a 100 ml) a nechte dva až tři dny odstát v pokojové teplotě. Poté půlku kvasu odlijte, doplňte vodou a další moukou ve stejném poměru (100/100). Po dvou dnech postup zopakujte. Za týden by měl vzniknout mladý kvas. Přibližně za dva týdny by mohl být dost aktivní na to, aby prokvasil těsto. Snazší ale je někoho o kvas požádat, například prostřednictvím kváskové mapy (pecempecen.cz). Jestliže se chystáte vytvořit bezlepkový chleba, je třeba si dát pozor na drobivost. Tu lze zredukovat přidáním malého množství škrobu nebo vařené strouhané brambory.

Zaručený trik pro dokonalý pecen

Takový asi neexistuje. Upéct dobrý chleba není o speciálních ingrediencích, do toho se člověk musí propéct. Je důležité bochníku nechat dost času při zadělávání, kynutí, pečení a rozhodně i před krájením, kdy musí být dostatečně zchladlý.

Recept na domácí kváskový chléb najdete ZDE >>>



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.