Tropické teploty a sucho snížily úrodu obilí: Zdraží chleba i pivo! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Tropické teploty a sucho snížily úrodu obilí: Zdraží chleba i pivo!

Cena pšenice kvůli nepřízni počasí je už nyní o pětinu vyšší než v červnu.
Cena pšenice kvůli nepřízni počasí je už nyní o pětinu vyšší než v červnu. (Profimedia)

Hic a vyprahlá půda bude mít na svědomí zdražení chleba. A to i toho tekutého! Cena pšenice kvůli nepřízni počasí je už nyní o pětinu vyšší než v červnu. A podobné je to i s ječmenem, který je nutný pro výrobu piva.

Žně jsou letos u konce, zatímco loni touto dobou byly sotva v půli. Však také farmáři vyjeli do polí už v červnu a někteří dokonce ještě předtím, než oficiálně začalo léto. Brzký nástup tropických veder bez vydatných srážek ale nezůstal bez následků. „Letošní nepříznivé počasí v průběhu vegetace obilovin má za následek snížení výnosů a celkového množství produkce,“ potvrdil šéf Společenstva mlynářů a pekařů v ČR Jaroslav Chochole.

Jak moc zdraží obilí a kvůli tomu i pečivo, není ještě jasné. Mlýny nakupují ze skladů, zemědělci zatím nezačali prodávat pšenici z nové sklizně. Leccos naznačuje růst cena francouzské komoditní burze, která má rozhodující vliv na vývoj cen v Evropě. Tady se tuna pšenice prodává už za 214 eur (asi 5500 Kč), když v květnu to bylo 150 eur (asi 3750 korun), a cena stále roste.


„Předpokládaný letošní nižší objem a kvalita úrody obilí, nejen v ČR se pravděpodobně promítne do vyšších cen mouky a výrobků z ní, tedy chleba i pečiva,“ řekl již dříve Aha! i zemědělský analytik Petr Havel. Podle něj by ceny mohly stoupnout o pět až deset procent. Smutní by ale měli být i pivaři. Horko a sucho totiž decimuje i úrodu ječmene, z něhož se dělá slad, a to až o 40 procent. „Některé německé pivovary již začaly zvyšovat ceny piva,“ upozornil Stefan Vollmar, obchodník společnosti GrainCom.

Přečtěte si
tetajulca
8. 8. 2018 • 11:41

Slyšela jsem něco od nadprůměrných výnosech

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.