Plačte! Vykoukly hladové kameny! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Plačte! Vykoukly hladové kameny!

Dlouhotrvající sucho odhalili hladový kámen i u Těchlovic na Děšíncku.
Dlouhotrvající sucho odhalili hladový kámen i u Těchlovic na Děšíncku. (Foto ČTK)

»Když mě spatříš, plač!« Takové nápisy nyní odhalují klesající hladiny řek na takzvaných hladových kamenech. Horké počasí sucho ještě zhoršuje. Zlepšení se podle meteorologů nejméně 15 dní nechystá. V úterý bude až 35 °C.

Hladiny řek tak budou i nadále nejspíš klesat. Lokální bouřky nedostatek vody nezlepší. Hladové kameny, které vykuklují z Labe, nás ale podle hydrologů děsit zatím nemusí. Dříve téměř s jistotou věštily neúrodu a hlad. V důsledku výstavby vltavských přehrad se po roce 1926 skaliska, na než naši předci zaznamenávali letopočty, kdy vykoukly, objevují podstatně častěji.


Suchá Evropa

Mimořádně horké léto prožívá celá Evropa. Navíc na jaře málo pršelo, takže sucho panuje na celém starém kontinentu. „Teplý vzduch setrvávající v nevýrazném tlakovém poli nad střední Evropou se bude díky intenzivnímu slunečnímu svitu při zemi stále prohřívat. Zároveň k nám bude ve vyšších vrstvách proudit vlhčí vzduch z východu, který bude vhodným zdrojem pro tvorbu místní přeháňkové a bouřkové oblačnosti,“ říká Petr Dvořák, mluvčí Českého hydrometeorologického ústavu.

Noční tropy

Zažijeme také s největší pravděpodobností i tropickou noc, kdy teploty neklesnou pod dvacet stupňů. „Bude to spíše v lokalitách velkých měst, asi ne v otevřeném terénu,“ uvedl mluvčí. K výstraze meteorologů týkající se vysokých teplot a nebezpečí požárů přibyla ta na silné bouřky.

Jak bude?
Dnes: polojasno, místy přeháňky nebo bouřky, den 29 až 33 °C, na horách 24 °C.
Zítra: polojasno, místy přeháňky, ojediněle bouřky, noc 15 až 19 °C, den 27 až 31 °C.
Pondělí: polojasno, přechodně oblačno, místy přeháňky nebo bouřky, noc 14 až 18 °C, den 28 až 32 °C.
Úterý: skoro jasno, ojediněle přeháňky nebo bouřky, noc 15 až 19 °C, den 29 až 33 °C, ojediněle až 35 °C.
Středu: polojasno s přeháňkami a bouřkami, i silnými, den 15 až 19 °C, den 31 až 35 °C.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.