Sucho se stále zhoršuje, hrozí požáry a navíc: Čeká nás tropický týden | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Sucho se stále zhoršuje, hrozí požáry a navíc: Čeká nás tropický týden

O víkendu hořel les na Vrátenské hoře na Kokořínsku.
O víkendu hořel les na Vrátenské hoře na Kokořínsku. (Foto Aktu.cz)

Vyprahlá příroda by potřebovala déšť, toho se ale jen tak nedočká. Naopak. Tento týden bude tropický. Rtuť teploměru může ve čtvrtek vyšplhat až na 35 stupňů. Česko svírá sucho a to tak silné, že hoří lesy.

Slunce a neustálý větřík vytahují z krajiny poslední zbytky vlhkosti. Evropský numerický model Global Forecast Systém pro čtvrtek počítá i s možností, že bude až 35 stupňů!


Letošní rekord?
„Taková teplota se přitom u nás na žádné stanici letos ještě nevyskytla,“ připomínají meteorologové ze společnosti In-Počasí. Vlna veder možná potěší ty, kteří si v těchto dnech vybrali dovolenou. Zemědělci a vodohospodáři se ale dívají na modrou oblohu s obavami.

Zákaz táboráků
Mnoho důvodů k radosti nemají ani hasiči. Vysoké riziko požárů panuje především ve vyprahlých středních Čechách, na Ústecku, Českolipsku. Hlavní město vydalo zákaz rozdělávání ohňů. Stejné opatření přijaly i střední Čechy. O víkendu zasáhly ničivé lesní požáry Kokořínko. Proč začalo hořet, hasiči ještě nevědí, jednou z vyšetřovacích verzí je i to, že nějaký turista nezvládl uhasit táborák či odhodil nedopalek.

Voda odteče
Hrozbu požárů zvyšují i blesky, které budou doprovázet nahlášené bouřky z horka. Lokálně sice může spadnout trochu deště, tato voda však sucho nijak nevylepší. Většinou ji vypijí rostliny nebo rychle odteče.

Proč se republika mění v poušť?
Vinu na suchu nese především letošní na sníh chudá zima a pak horké jaro, kdy téměř nepršelo. Letní měsíce jsou sice teoreticky srážkově průměrné, jenže jde o statistický trik. Voda padá ve formě přívalových dešťů. Naprší větší množství na jednom místě, které také rychle odteče. Hladina podzemních vod, která aktuálně stále klesá, reaguje pouze na déle trvající deště, kdy půda promokne a voda proteče hluboko.


Jak bude?
Dnes: polojasno, ojediněle přeháňky, den
27 až 31 °C, na horách 22 °C.
Zítra: polojasno, místy bouřky, noc 17 až 13 °C, den 27 až 31 °C.
Čtvrtek: polojasno, místy bouřky, noc 13 až 17 °C, den 27 až 35 °C.
Pátek: polojasno, místy bouřky, noc 14 až 18 °C, den 27 až 31 °C.
Sobota: polojasno, místy bouřky, noc 15 až 19 °C, den 28 až 32 °C.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.