Chalupářům začíná sezona: Jak prohlédnout chalupu?! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Chalupářům začíná sezona: Jak prohlédnout chalupu?!

Ilustrační foto.
Ilustrační foto. (Profimedia.cz)

Zjistěte během teplých dní, co zima napáchala na vašich letních sídlech. Vyplatí se to. Aha! poradí, co na chatách, chalupách i rodinných domech prohlédnout, než přijdou jarní deště. 

Střecha
Na rodinných domech jsme škody po posledních vichřicích překontrolovali, ale ne všichni vyrazili zjistit stav i na chalupy a chaty. Stačí přitom několik prasklých tašek a jarní deště vám mohou poničit podkroví, zateplení střechy nebo i krovy. Střechu proto zkontrolujte nejen z půdy, ale i pohledem zvenku. Pozornost věnujte především místům kolem komína a střešních oken, kde může zatékat pod oplechování. Překontrolujte i odvětrání a sněholamy, jestli je tající sníh nebo vítr neponičil nebo nezohýbal.

Komín
Období intenzivního topení už končí. Proto je nejlepší čas překontrolovat, co topná sezona napáchala. Zkontrolujte komín pohledem zvenku, ale i zrcátkem zevnitř, a vyčistěte ho. Nejlépe za pomoci specialisty. Na stěnách se totiž mohl při topení usadit nebezpečný dehet, který na sebe váže saze a může způsobit komínový požár (až 1000 °C).

Okapy
Ucpané okapy a jarní deště. To je spolehlivý recept na zatékání do fasády a další patálie. Okapy proto překontrolujte a vyčistěte od podzimního listí a dalších nečistot. Nesvedená voda bude téct po fasádě domu, může kvůli tomu vlhnout zeď a opadávat omítka. V místě, kde okap neodtéká, hrozí i to, že začne reznout a rozpadat se.

Studna
Důkladně překontrolujte zakrytí, jestli se v něm přes zimu neobjevila škvíra či puklina, a také stěny studny, aby dovnitř nezatékaly nečistoty z povrchu. Zkontrolujte i zahradní čerpadlo a další příslušenství. Vodu byste měli dát ideálně každé jaro na rozbor (stojí zhruba 1000 Kč) a případně studnu vypustit, opravit a vydezinfikovat.

Vodovod
Jestli už nečekáte žádný mráz, pusťte na chalupě vodu. Případnou netěsnost spojů, zpuchřelé hadičky nebo kapající kohoutky tak budete moci opravit dřív, než na chatu přijedete relaxovat. Vodou napusťte i bojler, nechte ho ohřát a pak zase vypusťte. Zbavíte se tak zoxidovaných kusů a sedliny na vnitřním plášti bojleru.

Trávník
Jakmile sleze sníh a země se začne probouzet, je ideální čas na údržbu trávníku. Vertikutací ho zbavíte mechů a travní plsti a holá místa můžete osít novou trávou. Mech zničíte i pomocí dolomitického vápence, růst podpoří jarní hnojivo.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.