Zemřel herec Luděk Munzar (†85): První reakce jeho dcery... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 4. května 2024

Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie

Zemřel herec Luděk Munzar (†85): První reakce jeho dcery...

Bára Munzarová promluvila.
Bára Munzarová promluvila. (Foto Aha! – Karel Kopáč, Profimedia.cz, ČTK )

V sobotu ráno postihla Česko smutná zpráva. Do hereckého nebe odešel další velký herec Luděk Munzar. Bylo mu 85 let. 

Podle informací Blesku zemřel ve svém domě v Modřanech v brzkých ranních hodinách. 

Luděk Munzar je již na druhém břehu, pomodleme se za jeho duši. Byl to dobrý člověk a výborný herec," napsal dopoledne na sociální síť fotograf Jan Josef Rosenberg.

„Nezlobte se, ale v tuto chvíli nebudu nic říkat," reagovala na smrt svého otce pro web Extra.cz jeho dcera Bára Munzarová, na kterou nyní spadly veškeré povinnosti a starosti se zařizováním pohřbu.

 Na sociálních sítích reagovala také vnučka Luďka Munzara Anička (16), která se se smutnou událostí vyrovnává po svém. Poslala vzkaz svým fanouškům a přátelům s tím, že se na pár dnů odpojuje od sociálních sítí.

Herce dlouhodobě trápila řada zdravotních problémů, v minulosti prodělal rakovinu ledvin a prostaty, potýkal se i s problémy se srdcem.

Herec mnoha skvělých rolí

Munzar se narodil v Nové Včelnici na Jindřichohradecku, dětství však prožil ve východních Čechách. Absolvoval Vyšší hospodářskou školu v Hradci Králové, poté studoval herectví na pražské DAMU. Po škole byl jednu sezónu v angažmá Městského divadla v Mladé Boleslavi, již v říjnu 1957 se stal členem činohry Národního divadla v Praze. Zde vytvořil řadu významných rolí, například Merkucia v Romeovi a Julii, Mefistofela ve Faustovi, Jindřicha V. v Shakespearově stejnojmenné hře či Agamemnona v Orestei.

 Velké uplatnění našel v televizi i u filmu, často po boku své manželky Jany Hlaváčové. Herecký koncert rozehráli třeba v životopisném filmu o Leoši Janáčkovi Lev s bílou hřívou. Munzar hrál například i ve filmu podle Kunderova Žertu, k dalším jeho filmům patří Dědeček automobil či Srpnová neděle.

 Televizním divákům utkvěl především v titulní roli posledního Dietlova seriálu Synové a dcery Jakuba Skláře či v dramatizaci Falladova románu Ubohý pan Kufalt. V televizních dokumentech zajímavě provázel diváky po rozhlednách, vyprávěl o věkovitých stromech a pramenech řek. V posledních letech ho zaměstnala řada seriálů - Náměstíčko, Příkopy, Hraběnky nebo Místo v životě. Často vystupoval v rozhlasových hrách.

 V roce 2012 získal cenu Thálie za celoživotní činoherní mistrovství. V letech 1995 a 2000 byl odměněn cenou Františka Filipovského za mistrovství v dabingu.



Přečtěte si
yarda
27. 1. 2019 • 16:55

Odchází elita, zbývají jelita.

amber15
27. 1. 2019 • 09:40

❤🌹🍀

Petroblesk
27. 1. 2019 • 08:06

Upřímnou soustrast. Odešel velký umělec, zůstávají jen velcí komedianti. Zdalipak se pod kondolenční listiny podepíšou také ti, kdo ho po sametu vyhnali i s manželkou z Národního divadla?

vigela
26. 1. 2019 • 17:20

Výborný herec s krásným hlasem, hezký pán. Upřímnou soustrast rodině.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.