Lunární rok 2019 aneb Dobývání vesmíru je opět na pořadu dne: Závod o měsíc! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Lunární rok 2019 aneb Dobývání vesmíru je opět na pořadu dne: Závod o měsíc!

Do lunárního závodu vstoupil i Izrael.
Do lunárního závodu vstoupil i Izrael. (Foto Petr Horálek (Astro.cz)/Stellarium, NASA, ESA, SpaceX, Boeing, Virgin Galactic, Blue Origin, CASC, ISRO, Reuters)

Pět robotů mířících na Měsíc, nové kosmické lodě i stále levnější satelity. Rok 2019 slibuje řadu průlomů v dobývání vesmíru.

Kosmickým průkopníkům mají být v novém roce hvězdy nakloněny. To netvrdí až tak astrologové jako hlavně odborníci i ekonomičtí prognostici. „Rok 2019 může být rokem vesmíru, očekáváme klíčové milníky a průlomy,“ uvedli analytici investiční banky Morgan Stanley a radí svým klientům odvětví sledovat.

CST-100 STARLINER (USA)
Velké ambice má i zavedená společnost Boeing. Její Starliner má k ISS vystartovat v březnu bez posádky a v srpnu s ní. Bude kompatibilní se čtyřmi stávajícími druhy raket.

DRAGON V2 (USA)
Největší pozornost poutá společnost SpaceX technologického vizionáře Elona Muska (47). Její rakety Falcon už takřka rutinně vynášejí náklady v lodích Dragon 1, na červen chystá první pilotovaný let jejího nástupce. Už 17. ledna má k ISS odstartovat Dragon 2 bez posádky. Na 2. říjen se pak plánuje první ostrá mise.

srovnání

PTSCIENTISTS (NĚMECKO)
Skupina německých vědců usiluje o dopravení první soukromé sondy na Měsíc. Robotická vozítka vyvíjí Audi, komunikace řeší Nokia s Vodafonem... Sondu má vynést Falcon společnosti SpaceX z mysu Canaveral ve třetím čtvrtletí.

ČCHANG-E (ČÍNA)
Čína vysílá hned dvě mise. Právě dnes má na odvrácené straně přistát Čchang-e 4 s robotickým vozítkem. Čchang-e 5 je na řadě v prosinci; vozítko nemá, ale zase se má na Zemi vrátit se 2 kg hornin. Vzorky naposledy přivezla sovětská Luna 24 roku 1976.

HISTORIE BOJE O MĚSÍC
První lidský výtvor, který opustil oběžnou dráhu Země a zamířil k Měsíci, byla sovětská Luna 1, a to 2. ledna 1959. Cíl minula, ale v září to napravila Luna 2. Šedesát let poté čeká zemskou oběžnici hned pět robotických návštěv, ne-li ještě více. NASA navázala spolupráci s devítkou společností, z nichž některé možná budou schopné jí ještě do konce roku na Měsíc dovézt nějaký náklad.

NEJVZDÁLENĚJŠÍ OBJEKT
Jeden z prvních úspěchů si NASA připsala hned zkraje roku. Sonda New Horizons přestála průlet kolem vzdálené planetky Ultima Thule, což je nejvzdálenější objekt sluneční soustavy, k němuž se sonda dostala. Od Země je vzdálená 6,6 miliardy kilometru! V následujících měsících bude sonda posílat fotky planetky a výsledky dalších pozorování.

VESMÍRNÁ TURISTIKA
Na bohaté turisty se soustředí majitel konglomerátu Virgin Richard Branson (68) a zakladatel Amazonu Jeff Bezos (54). Zatím se spokojí s krátkým letem (balistickým skokem), oběhy Země chystají až později. Bransonova SpaceShipTwo podnikla úspěšný test v prosinci, Bezosův New Shepard to čeká brzy. Co nevidět pak mohou následovat komerční lety, hovoří se zhruba o pěti až osmi milionech Kč za několikaminutový zážitek.

ZÍTRA RÁNO UVIDÍTE METEORICKÝ ROJ
Rok 2019 bude přát astronomickým úkazům, včetně dobrých pozorovacích podmínek pro několik meteorických rojů. Kvadrantidy vrcholí už zítra v časných ranních hodinách za bezměsíčné noci. Téměř každý meteorický roj nese název podle souhvězdí, ve kterém se nachází tzv. radiant, tedy místo, odkud meteory na obloze vlivem perspektivy zdánlivě vylétají. Kvadrantidy mají radiant v dnes již neexistujícím souhvězdí Kvadrantu, které bylo zrušeno v roce 1922. Nacházelo se na pomezí Pastýře a Draka, jen kousek východně za ojem Velkého vozu. A právě z tohoto směru na obloze do atmosféry vstupují drobná tělíska, která letem a třením v atmosféře vytvářejí meteorickou podívanou. Vrchol aktivity se předpovídá na 4. ledna 2019 ve 3.20 SEČ, tedy časně ráno při již dostatečné výšce radiantu nad obzorem. Proto doporučujeme pozorovat zejména od půlnoci do rozbřesku, kdy se stoupajícím radiantem bude stoupat aktivita roje, a zároveň je vyšší šance na jasné meteory. K pozorování meteorů doporučujeme najít místo daleko od měst s minimálním vlivem světelného znečištění, nejlépe na horách s odkrytým obzorem. Ke sledování jevu není třeba žádné přístrojové vybavení, neboť meteory se náhodně objevují na všech místech oblohy. Znovu budou mít Kvadrantidy takto příznivé podmínky až v roce 2022.

Úkaz můžete vyfotografovat
Ideální je mít po ruce fotoaparát s možností dlouhé expozice a širokoúhlým objektivem, například nějakou zrcadlovku. Je také dobré kvůli chladnému počasí nechat fotoaparát i objektiv několik hodin před focením venku, aby se vychladil a objektiv se nepokryl zmrzlou rosou.

Mapa zítřejší hvězdné oblohy a kvadrantid.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.