Hubbleův teleskop: Oko do vesmíru osleplo! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Hubbleův teleskop: Oko do vesmíru osleplo!

Hubbleův dalekohled patří mezi nejvýznamnější astronomické přístroje v historii.
Hubbleův dalekohled patří mezi nejvýznamnější astronomické přístroje v historii.  (Foto: Profimedia.cz, NASA, AP, ČTK, ara)

Už 28 let fotí ta nejvzdálenější zákoutí vesmíru a zásobuje jimi vědce na Zemi. Teď se tenhle »stařeček« zřejmě brzy odebere do důchodu. Hubbleův dalekohled, 11tunový kolos plující vesmírem, od víkendu nefunguje. Selhal mu navigační systém a všechny projekty, na kterých pracoval, byly pozastaveny.

Podle zpráv amerického Národního úřadu pro letectví a kosmonautiku (NASA) problémy začaly už v pátek. V pondělí byl pak teleskop uveden do zabezpečeného stavu, což znamená, že nebude až do odvolání provádět žádné úkony. „Byl to velmi stresující víkend,“ uvedla na Twitteru doktorka Rachel Ostenová z vedení »hubbleovské« mise. „Přemýšlíme, jaké další kroky podnikneme.“ Odborníci se shodují na tom, že oprava pravděpodobně potrvá dlouho a i přes to dalekohled možná už nikdy nebude fungovat tak, jako dřív.

Poslední nadechnutí?
A co že se to »panu důchodci« přesně stalo? V rámci údržbářské mise v roce 2009 získal celkem 6 nových navigačních zařízení, takzvaných gyroskopů. Aby byl dalekohled co nejpřesnější, používá souběžně tři tyto přístroje, tři zůstávají v záloze. Dva vypověděly službu před pár lety, třetí se porouchal právě minulý pátek. NASA se proto pokusila zapojit čtvrtý, coby záložní zařízení. To se ale nepovedlo, a tak se dalekohled přepnul do módu »off«. „Nejprve se budeme snažit zprovoznit ten záložní gyroskop, který se na první pokus nepodařilo zapojit,“ specifikovala další postup doktorka Ostenová s tím, že pokud plán selže, bude Hubble zřejmě muset pracovat už jen s jedním funkčním a jedním záložním gyroskopem. Všem odborníkům je ale jasné, že to bude zřejmě poslední resuscitace, které se dalekohled dočká.



Už má svého nástupce
„Samozřejmě, že výzkum vesmíru může pokračovat jen s jedním funkčním gyroskopem. Nese to s sebou ale určitá omezení,“ uvedl pro BBC profesor Nial Tanvir z univerzity v britském Leicesteru. Podle něj může dalekohledu například déle trvat přesun z jednoho místa na druhé. „A taky to vede k myšlence, že pokud Hubblu postupně odcházejí součástky, jeho čas na oběžné dráze se pomalu, ale jistě krátí,“ dodal. S tím, že zařízení je takříkajíc na pokraji sil, kalkuluje i NASA. Za stařečka Hubblea už dokonce našla náhradu. Nový teleskop Jamese Webba by se měl podle posledních informací dostat do vesmíru v březnu 2021, termín vynesení na oběžnou dráhu už se ale několikrát odkládal. Vědci si totiž chtějí být stoprocentně jistí, že přístroj funguje přesně tak, jak má.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.