Už rostou! Podivnosti z lesa: Co se děje s houbami a jaké bude počasí? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pondělí 6. května 2024

Svátek slaví Radoslav, zítra Stanislav

Už rostou! Podivnosti z lesa: Co se děje s houbami a jaké bude počasí?

Petra Tomčalová našla ležící houbovou rodinku.
Petra Tomčalová našla ležící houbovou rodinku. (Foto Aha! – Vladimíra Hradská, Petra Halounková, Facebook)

Houby rostou jako o závod a houbaři nestačí plnit košíky. Z lesů si občas přinesou rarity, které vykouzlila matka příroda. Krásná houbová sousoší či kuriozity bývají jen málokdy k vidění.

Vlastním očím nevěřila Petra Halounková z jihočeské Kaplice, která se sehnula pro hřib smrkový. Na první pohled vypadal jako každý jiný, o to větší překvapení ji čekalo pod zemí. „Na výšku měl sotva deset centimetrů. Jeho noha měla ale dohromady přes 30 centimetrů,“ popsala Aha! houbařka.

Stačí překážka

Podle mykoložky Terezy Tejkalové se to může stát, když houba narazí na pevnou překážku. „Dlouhý třeň mívají houby ve vysoké trávě, když se snaží vyrůst, nebo když v zemi na něco narazí či rostou z díry nebo nory,“ vysvětlila Tejkalová.

Dvojčata v mechu

Pro některé anomálie ale mykologové nemají spolehlivé vysvětlení. Veronika Rančáková našla hřib, z jehož klobouku vyrůstá další. „To není otázka pro mykology, ale genetiky, stejně jako srostlé houbové sousoší,“ reagovala mykoložka Libuše Kotilová. Někteří si to vysvětlují tak, že jedna plodnice vynese druhou na povrch a obě houby jsou pak vyživovány ze stejného podhoubí.

Malí sousedé

Další kuriozitou jsou různé druhy hub, které vyrůstají z jednoho místa. Tam je vysvětlení jednodušší. To se jen spory různých hub náhodou vyskytly v těsném sousedství.

Počasí: Houby rostou, zima zatím nevadí

I když se citelně ochladilo, houbám nižší teploty zatím nevadí. „Aby rostly, měly by mít teploty v noci kolem deseti stupňů Celsia. Ideální jsou ranní mlhy. Další podmínkou je déšť,“ uvedla mykoložka Tereza Tejkalová. Zatímco Šumava či Vysočina představují v těchto dnech pravý houbařský ráj, na některých místech v ČR mají houbaři stále smůlu. „Na Pardubicku, Ústecku a Hradecku nejsou houby skoro vůbec kvůli písčitému podloží a nedostatku dešťových přeháněk,“ dodala Tejkalová.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.