Konec babího léta: Jaké houby teď rostou a jaké bude počasí | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Konec babího léta: Jaké houby teď rostou a jaké bude počasí

Václavky smrkové rostou v trsech.
Václavky smrkové rostou v trsech. (Foto Dalibor Marounek, ara)

Sezóna václavek je v plném proudu! Naše babičky z nich vařily tradiční »václavkový guláš« nebo falešnou dršťkovou polévku. Málokdo ale ví, že václavky se hodí i do »asijské« kuchyně. Nahradí třeba houby šitake. 

Trsy medově zabarvených houbiček patří neodmyslitelně k tuzemskému podzimnímu lesu. Jméno dostaly podle sv. Václava, protože pomalu začínají vykukovat po jeho svátku 28. září. Teď jejich sezóna vrcholí. Obvykle je najdete na pařezech nebo vyvrácených stromech. Někdy rostou zdánlivě ze země, ale vždycky podhoubí vychází ze skrytého trouchnivého dřeva. Nejčastěji jde o václavky smrkové, ale narazit můžeme třeba i na václavky hlíznaté či severské.

Vždycky povařit

Pro naše předky představovaly václavky vítané přilepšení v kuchyni. A dobroty podle jejich receptů se vaří dodnes. Mladými václavkami lze ale nahradit i houby šitake v asijských receptech. „Na asijské pokrmy ideální houba, musí se ovšem nejdříve povařit,“ říká mykolog Dalibor Marounek. Povařit je třeba václavky, i pokud je chceme grilovat nebo smažit. Za syrova jsou totiž slabě jedovaté a mohou způsobit zažívací obtíže.

Rosou i čirůvky

Kromě václavek rostou i další tradiční podzimní druhy hub. Jde třeba o čirůvky, strmělky, pečárky nebo penízovky. Pokud ale nejste zkušení houbaři a méně tradičních hub se bojíte, nezoufejte. Stále lze najít i hřiby, i když už je jich méně.

Rychlá exotika

Potřebujete: 300 g václavek, 300 g kuřecího masa, 2 ks stroužky česneku, 1 ks červená paprika, 1 lžíce sojové omáčky, 1/2 lžičky strouhaného zázvoru, chilli, olej, sůl

Václavky nakrájejte a povařte patnáct minut v osolené vodě. Slijte a nechte okapat. V pánvi na rozehřátém oleji orestujte kousky kuřecího masa, václavky, nakrájenou papriku, pórek. Ochuťte chilli, strouhaným zázvorem a česnekem. Za občasného míchání restujte deset minut. Na závěr zastříkněte podle chuti sojovou omáčkou, opepřete, případně dosolte.

Tradiční dobrota

Potřebujete: 300 g mladých václavek, 50 g slaniny, 1 l vývaru, 2 lžíce rajčatového protlaku, 1 lžíce plnotučné hořčice, 2 ks stroužky česneku, 1 ks velké cibule, sladká červená paprika, hladká mouka, sádlo, pepř, sůl.

Václavky spařte vařící vodou a propláchněte. Na sádle osmahněte slaninu, přidejte cibuli, zaprašte sladkou paprikou, hladkou moukou, promíchejte, zasmahněte, zalijte vývarem. Přidejte nakrájené václavky, osolte a opepřete. Vařte na mírném ohni 10 minut, až houby změknou. Přidejte rajský protlak, plnotučnou hořčici, utřený česnek, povařte dalších 10 minut. Hotový guláš podávejte s knedlíkem.

Víte že…

… podhoubí václavky, objevené v americkém státě Oregon, zaujímalo plochu více než 1200 fotbalových hřišť. Všechny z něj vyrůstající václavky tvořily jediný obrovský organismus.

Jak bude?

Počasí o víkendu bude »aprílové«. Zataženo se prostřídá s jasnou oblohou, přes den může být 14, ale i 20 stupňů. V pondělí pak přejde přes Česko studená fronta. Teploty se v dalších dnech budou pohybovat mezi 7 až 11 stupni.

Dnes: oblačno až polojasno, na severu a severozápadě ojediněle slabý déšť, ráno mlhy, den 14 až 18 °C, na jižní Moravě až 20 °C, na horách kolem 10 °C.

Zítra: oblačno až zataženo, ojediněle slabý déšť, ráno, noc 5 až 9 °C, den 13 až 17 °C,
na severovýchodě kolem 12 °C.

Neděle: zataženo, na severu a severovýchodě ojediněle slabý déšť, noc 3 až 7 °C, na jihu při zmenšené oblačnosti až 0 °C, den 11 až 15 °C,
na severovýchodě kolem 10 °C.

Pondělí : zpočátku jasno až polojasno, ráno mlhy, noc -2 až 2 °C, v Čechách při mlze kolem 4 °C, den 11 až 15 °C.

Úterý: oblačno, ojediněle, déšť nebo přeháňky, na horách sněhové, noc 2 až 6 °C, den 7 až 11 °C.

Podívejte se, kam na houby na Moravě

Více o podzimních houbách čtěte ZDE



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.