Bezpečnostní služba odhalila Slováka Dominika K., který přijal islám a...Chtěl vraždit v Česku! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Bezpečnostní služba odhalila Slováka Dominika K., který přijal islám a...Chtěl vraždit v Česku!

Začal si říkat Abdul Rahman.
Začal si říkat Abdul Rahman.  (Foto Facebook Dominika K., ara)

Česko už se déle nemůže utěšovat tím, že útoky zradikalizovaných muslimů hrozí hlavně na západ od našich hranic. V síti bezpečnostních složek totiž uvízl Slovák, který podle policie ve jménu takzvaného Islámského státu (IS) plánoval v Česku masakr!

Evidentně fascinován zvěrstvy islamistů, přijal před třemi lety mladý Slovák Dominik K. za svůj radikální výklad islámu. Spolu s tím si začal říkat Abdul Rahman. Změnil také svůj vzhled – nechal si narůst plnovous, zdravil zdviženým ukazováčkem a oblékal se do stejné uniformy, jaké nosí hrdlořezové z IS.

Zlo na sítích

Zhruba před rokem si aktivit Dominika K. všimla česká kontrarozvědka, Bezpečnostní informační služba (BIS). Na sociálních sítích totiž šířil své fotky v maskáčích, ale hlavně výhrůžky: „Tahle země bude naše! A nebude moci být pro všechny!“… „Ve chvíli, kdy jsme měli po kupě dost „zajímavého“ materiálu, začala vynikající spolupráce s Národní centrálou proti organizovanému zločinu. Chvíli probíhala paralelní spolupráce a finální akce už byla na policii,“ řekl Aha! mluvčí BIS, Ladislav Šticha.

Prý ohňostroj

Podle MfD, která o případu informovala, pak policie při domovní prohlídce u Dominika K. nalezla různé chemikálie a návod na sestrojení bomby. „Veškeré chemikálie nalezené v mém bytě měly sloužit k domácí výrobě zábavní pyrotechniky pro oslavy Silvestra a Nového roku, což může prokázat moje rodina a přítel z dětství,“ hájil se podle spisu muž. Jeho vysvětlení mu ale »nezbaštili«. Prý už jen proto, že muslimové Nový rokneslaví…

Pomoc nechce

Kdy a kde k zadržení mladého slovenského radikála došlo, kriminalisté říct nechtějí. Podle informací Aha! mohl být Abdul Rahman lapen už zhruba před tři čtvrtě rokem a ve vazbě čelí obvinění z přípravy teroristického útoku. „Nemáme k tomu informace. Zatím nepožádal o konzulární asistenci,“ řekl ale včera Aha! Roman Lajčák.

Pšenka jim tu nekvete

Podle mluvčího BIS Ladislava Štichy je případ Dominika K. v Česku naprosto ojedinělý. Uklidňuje také, že na rozdíl od postkoloniálních zemí jako Francie či Velká Británie, je česká muslimská komunita malá a umírněná. „Jakékoliv pokusy o radikalizaci, co jsme kdy zaznamenali, skončily většinou fiaskem, protože komunita je vlastně vystrnadila ze svého středu,“ řekl Aha!

Český radikál

Ojedinělý je případ Dominika K. snad jen v tom, že mladý muž plánoval páchat útoky přímo v Česku. Smutné prvenství ale drží Jan Silovský. Toho loni soud poslal na 6 let do vězení za pokus o podporu a propagaci terorismu. Silovský se chtěl v roce 2016 dostat přes Turecko do Sýrie a tam vstoupit do řad IS a zabíjet lidi, což přiznal tureckým i českým vyšetřovatelům.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.