Džihád v supermarketu: 5 mrtvých, 15 raněných. Tajné služby teroristu podcenily | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Džihád v supermarketu: 5 mrtvých, 15 raněných. Tajné služby teroristu podcenily

Radouane Lakdim měl popsaný trestní rejstřík.
Radouane Lakdim měl popsaný trestní rejstřík. (Foto Reuters, ara)

Terorista, jenž v pátek držel rukojmí v jihofrancouzském supermarketu, střílel do policistů a čtyři lidi zabil, nebyl tajným službám neznámý. Už dva roky ho sledovaly kvůli kontaktům na radikální islamisty – přesto je útok překvapil.

Radouane Lakdim (†25) se narodil v Maroku, ovšem žil s rodiči v Carcassonne. V minulosti byl dvakrát trestán – za nelegální držení zbraně a dealování drog. Hojně navštěvoval internetové stránky salafistů, což agenti věděli. „Nebyly žádné známky, že by se chystal k teroristickému činu,“ konstatovala teď prokuratura. „Jednal sám, k činu se uchýlil náhle,“ dodává ministerstvo vnitra. Policie zatím zadržela jeho přítelkyni a kamaráda (17), podrobnosti ale nesdělila.

Podplukovník Arnaud Beltrame se obětoval.

Oběť nejvyšší

Hrdinou dramatu v supermarketu se stal obětavý četník. Podplukovník Arnaud Beltrame (†45) se nechal vyměnit za teroristovu rukojmí. Nechal nenápadně běžet telefonát, aby jeho kolegové slyšeli, co se na místě děje. Jak zaslechli střelbu, přestali vyčkávat a pachatele zlikvidovali. Beltrame to ale schytal nožem i několika kulkami, vážným zraněním včera podlehl. Už v pátek zemřeli řezník Christian Medves (†50) a zákazník supermarketu a také asi šedesátiletý spolujezdec z auta, které předtím pachatel unesl. Dalších 15 lidí zranil.

Lakdim, který se hlásil k extremistickému Islámskému státu, požadoval propuštění Salaha Abdeslama, jediného přeživšího podezřelého z atentátů v Paříži v listopadu 2015.

Místo činu

Přečtěte si
-bello-
26. 3. 2018 • 00:55

Nemůžu Francouze, línou arogantní pakáž v Praze ani cítit.Co si nadrobili, to mají.Zvali si 40 let své spoluobčany-levné pracovní síly, ale práva Francouzů jim nedali, tak dostávají co zaseli.A Macron na nás opět zaútočí s kvótami , anebo nás frknou s Merkelovou do nízkolrychlostní Evropy ?! Sám Macron dojíždí za Makrelou s prázndnou čepicí a žebrá o dotace na své migranty! Proč bych měla být s nimi solidární a plýtvat emocemi?! Hranice bych znovu postavila ! Schengen zrušila !

hejhej
25. 3. 2018 • 14:16

5-mrtvych-15-ranenych-tajne-sluzby-teroristu-podcenily. EU stále podceňuje muslimské vrahy. Stále politickým potentátům nedochází ( nebo za peníze nechce docházet), že muslimská verbež hodlá Evropu zlikvidovat a zavést muslimskou ideologii podle pedofila a debila Mohameda.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.