Takhle se vraždilo před 28 lety: Smrtka na orloji zacinkala a…Terorista útočil trubkou a budíkem! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Takhle se vraždilo před 28 lety: Smrtka na orloji zacinkala a…Terorista útočil trubkou a budíkem!

Takhle se vraždilo před 28 lety na Staroměstském náměstí
Takhle se vraždilo před 28 lety na Staroměstském náměstí (Foto: ČTK a Muzeum PČR)

Nové protiteroristické zátarasy na míru si chce nechat vyrobit Praha. Odolnější bariéry nahradí i ty, které trvale chrání vždy přeplněné pražské Staroměstské náměstí před šílenci útočícími náklaďáky. Jenže ani ty teroru zabránit nedokážou. Ukazuje to případ, který se tu odehrál před 28 lety.

Druhý červnový den 1990 byl jako vymalovaný, a tak bylo starobylé náměstí plné Pražanů i turistů. Mnozí obdivně zírali na orloj ohlašující čtvrtou hodinu odpolední… Smrtka na něm zacinkala a za chvíli už si chtěla vybrat kořist. Naštěstí ten, kdo předtím nepozorovaně u Husova pomníku odložil igelitku s trubkou, stolním budíkem, devítivoltovou baterií a malou žárovičkou, akci zpackal.

Trubka se neroztrhla

Bezešvá třiceticentimetrová trubka, kterou nacpal střelným prachem a ocelovými úlomky, se neroztrhla. Terorista totiž použil jemný, milimetrový spoj na uzavření roury a při výbuchu tak byl roj střepin nasměrován jen směrem ke Staroměstské radnici. Pokud by víčka vydržela explozi a trubka se roztrhla, nezůstali by na dlažbě jen zranění…

Náměstím se ihned rozezněly sirény policejních i sanitních vozů. Záchranáři ošetřili osmnáct zraněných, z nichž nejhůř byla postižena německá turistka. Té střepina poškodila mozek a život jí zachránil složitý neurochirurgický zákrok. Přišla však o oko.

Zatýkaný se zabil

Policejní tým »Výbuch« téměř ihned zahájil rozsáhlé vyšetřování. Motivem teroru byl zřejmě fakt, že se za pár dní měly konat první svobodné volby po pádu totality. Pachatele tak hledali i mezi zarytými nepřáteli nového zřízení. Na místě kriminalisté zajistili obrovské množství materiálu, našla se trubka i části kovového materiálu, a to až ve fasádách domů lemujících náměstí. Vyšetřovatelé vyzývali k pomoci veřejnost, sestavili přesný časový sled událostí před výbuchem… Pachatele, který o dva měsíce později zřejmě útočil i na Hostivařské přehradě, se ale odhalit nepodařilo. V roce 2004 sice policisté dopadli důchodce, kterého podezírali dokonce z 18 bombových útoků. Ten však při zatýkání spáchal sebevraždu.

Už druhý útok u Husa

Amatérská bomba nevybuchla na Staroměstském náměstí poprvé. Náloží tu kdosi útočil už v roce 1962. Tehdy byli cílem milicionáři, kterých se tu 7. listopadu shromáždily zástupy u příležitosti výročí bolševické Říjnové revoluce. Při útoku byli těžce zraněni dva lidé, z nichž jedna žena po roce zemřela. Skupina podezřelých stanula před soudem v roce 1976, ale kvůli mnoha pochybnostem byli nakonec zproštěni obžaloby.

Co k útoku řekl prezident Václav Havel (†75):

„Někdo prostě zkouší pevnost demokratické moci, demokratické vlády v naší zemi. A teď jde o to ukázat všem, že jsme schopni v této zkoušce obstát. Považuji za krajně důležité ukázat tvrdou ruku, ukázat, že svoboda a demokracie neznamená v našich očích, že si každý může dělat, co chce, vraždit děti na Staroměstském náměstí nebo udělat z naší země křižovatku mezinárodního nebo domácího zločinu.“

Další pražské výbuchy

2. srpna 1990

Zřejmě stejný pachatel jako na Staroměstském náměstí útočil i na hostivařské přehradě, několik lidí bylo lehce zraněno

říjen 1995

Trhavina nastražená v lahvi zranila dělníka v areálu Sokola v Praze 5

9. srpna 1996

Ve vestibulu stanice metra Karlovo náměstí explodovala bomba, kterou ohlásil anonym, umístěná v odpadkovém koši, nikoho ale nezranila

14. srpna 1996 

V Praze 6 - Dejvicích explodovala nálož v plastové popelnici, škody byly jen materiální

1. srpna 2004

Výbuch granátu hozeného pod auto v ulici Na Příkopě zranil 16 lidí



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.