Tajemství "Byl jednou jeden král": Koho Werich vyšachoval? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Tajemství "Byl jednou jeden král": Koho Werich vyšachoval?

Milena Dvorská
Milena Dvorská (Aha! – David Kundrát)

Jedno zklamání a obrovská radost pod vánočním stromkem! To je pozadí pohádky Byl jednou jeden král. František Smolík (†81) přišel o krále kvůli Janu Werichovi (†75). A ten zařídil osudovou roli Mileně Dvorské (†71).

Podle pamětníků měl hrát krále Smolík, ale protože měl Werich ve filmu Císařův pekař – Pekařův císař takový úspěch, roli nakonec dostal on. Díky tomu se také postaral o to, že se tehdy šestnáctiletá Milena z Prostějova stala herečkou a poprvé se objevila před kamerou právě v legendární pohádce.

V srpnu 1953 se vypravila do Prahy a setkala se tváří v tvář s Werichem. „Zůstala jsem na něj civět, on kouřil doutník, měl v divadle pauzu mezi představeními, a když se nudil, tak mě oslovil. Říkal mi, jestli se zajímám o ochotnický divadlo, a pak mi dal otázku – chtěla bys hrát někdy ve filmu? Takže si jeho dcera Jana zapsala moje jméno a adresu,“ vzpomínala Dvorská. Tři měsíce se ale nic nedělo.

„Až v listopadu k nám nečekaně přišel pán, který zamlada studoval práva s Werichem. Dostal od něho za úkol, aby se v Prostějově poptal po rodině, která má nějakou dceru Dvorskou. To bylo jediné, co si zapamatoval. A taky to, že mám modrý oči...“ svěřila se Milena.

„A ten pán tak dlouho obcházel Prostějov, až našel mého otce. Dal nám číslo na produkci pohádky Byl jednou jeden král,“ prozradila herečka. Nemeškala a hned odjela do Prahy na kamerové zkoušky.

„Pod stromeček k Vánocům jsem dostala telegram, že jsem byla vybrána na Marušku,“ vzpomínala Dvorská na svůj nejkrásnější vánoční dárek.

Syn Jana Wericha (†75) Jiří Petrášek: Jsem odložené dítě! Lidé mi závidí vilu!

Video se připravuje ...



Přečtěte si
ivoadler
22. 12. 2017 • 14:41

Werich je mi protivný. V každé roli musel být neodolatelný a nejkrásnější.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.