Zemřel spisovatel Petr Šabach: Pelíšky přišly o svého otce... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Zemřel spisovatel Petr Šabach: Pelíšky přišly o svého otce...

Spisovatel Petr Šabach zemřel doma obklopen rodinou.
Spisovatel Petr Šabach zemřel doma obklopen rodinou. (Foto Nguyen Phuong Thao, ČTK, profimedia. cz, ara)

Ve věku 66 let odešel spisovatel Petr Šabach. Autor povídkové sbírky Hovno hoří, podle níž vznikl úspěšný film Pelíšky, zemřel v sobotu doma v kruhu rodiny.

O odchodu spisovatele informovalo nakladatelství Paseka, které jeho knihy vydávalo. „Petr Šabach zemřel doma, jak si přál. Na jeho přání bude rozloučení bez obřadu, jen v rodině,“ uvedlo nakladatelství, kterému smutnou zprávu potvrdil spisovatelův syn Jan Šabach. „Byl to skvělý kamarád,“ řekl o něm režisér Jan Hřebejk (50), který se spisovatelem spolupracoval na řadě svých filmů. Podle novely Šakalí léta vznikl v roce 1993 stejnojmenný filmový muzikál.

A Hřebejk se s Šabachem spojil i v dalších letech. Na motivy jeho knih byl v roce 1999 natočen film Pelíšky, v roce 2003 vznikla komedie Pupendo a nebo o dalších pět let později snímek U mě dobrý. Naposledy producent a režisér Ondřej Trojan (57) na motivy stejnojmenné povídky Petra Šabacha natočil před sedmi lety film Občanský průkaz.

Na video s Hřebejkem se můžete podívat zde:

Video se připravuje ...



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.