Bohdalová: Pomoc od Wericha a rozřízlý ret kvůli Havlovi! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Bohdalová: Pomoc od Wericha a rozřízlý ret kvůli Havlovi!

Jiřina Bohdalová se svěřila se zajímavými historkami.
Jiřina Bohdalová se svěřila se zajímavými historkami. (showpix.cz)

Herečka s velkým H, to je rozhodně pětaosmdesátiletá Jiřina Bohdalová. Kromě slávy, kterou získala díky jejím divadelním i filmovým výkonům, prožila česká hvězda i těžká období plná chudoby, smutku a vystupování pod neustálou kontrolou. 

Svou divadelní kariéru zahájila herečka snad nejlépe, kde mohla. Jejím učitelem se totiž stal v divadle ABC samotný Jan Werich! Herečka pověděla v rozhovoru pro “Pátek“, že s jeho dcerou Janou Werichovou se kamarádila při studiích na DAMU a jejího otce poznala u nich doma na Kampě, kam občas zašla na návštěvu.

Pomocná ruka

Werich prý přišel do DISKU na jejich absolventské představení pro Josefínu, kde hrála Bohdalová hlavní roli. On se, ale nepřišel podívat na ní, nýbrž na jeho dceru. Do angažmá vzal herečku, která je nezapomenutelná i kvůli dabingu, spíše jen kvůli tomu, že Jana otci vylíčila, v jakých existenčních starostech herečka s její rodinou byla. Musela se pěkně otáčet. Při studiích musela živit rodinu, otec byl totiž v kriminále, protože se angažoval do odboje proti komunismu, a u toho ještě vychovávala dceru. Jan Werich jí proto angažmá nabídl a Bohdalová, tak mohla pod jeho vedením rozkvést.

Vztah s Werichem probíhal v několika fázích. Napřed to byl ze strany Bohdalové nesmírný obdiv a úcta, z jeho strany pak jakýsi vlídný, ale současně přísný dohled nad začínajícím zajícem. To, že herečku přestal vnímat jen jako polotovar a začal jí brát jako celou, hotovou herečku, trvalo prý pěkně dlouho. Po čase se ale sblížili a sedli si jak profesně, tak lidsky.

Operace kvůli pomluvám

Václavem Havlem se Bohdalová seznámila právě u Wericha v divadle ABC, kde jako mladičký dělal kulisáka. Se začínajícím dramatikem, ale prý žádní kumpáni nebyli, jeho hry nepovažovala herečka za svůj šálek kávy, každopádně se navzájem respektovali. Kdysi budoucí prezident České republiky ji také zakomponoval do své Audience. Jak se ale pak ukázalo, bylo to jen kvůli jejímu jménu a kvůli její slávě!

,,Mrzelo mě, že mi to neřekl. A potkávali jsme se, šanci měl,“ dodala herečka, která propůjčila svůj hlas například Racochejlovi. S Audiencí pak měla Bohdalová, ale šlamastiku! Měla jsem vystoupit v televizi a Havla pomlouvat. ,,Lekla jsem se. Bylo těžké se bránit. Kamarádka doktorka mi ale šikovně rozřízla horní ret a huba mi natekla tak, že jsem vystoupit ani pomlouvat Havla opravdu nemohla,“ prozradila v Pátku zajímavou historku.

Rozhovor s Jiřinou Bohdalovou můžete vidět v tomto videu:

Video se připravuje ...



Přečtěte si
dzery1
17. 4. 2017 • 09:05

-bello-
16. 4. 2017 • 18:56

Pro neznalého se to jeví tak, že mezi komunisty a Havlem rozdíl nebyl .Obojí nutilo k disidentským činům . Ona si nechá rozříznout ret, jen aby nemusela říct "post sametový " názor ! Tě pic demokracie! To povídání vůbec nechápu. Bála se , že ji Havloidní umělci za jiný názor odstřihnou. A když se kult Hrádečku rozvolnil sebrala odvahu a veřejně plácá Zemanovi s většinou ? Je to tak ?

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.