Dojatá Bohdalová: Rodinné trauma odčiněno! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Dojatá Bohdalová: Rodinné trauma odčiněno!

Jiřina Bohdalová s osvědčením a s historikem Eduardem Stehlíkem, který ji provázel i Tajemstvím rodu, a dcerou Simonou Stašovou.
Jiřina Bohdalová s osvědčením a s historikem Eduardem Stehlíkem, který ji provázel i Tajemstvím rodu, a dcerou Simonou Stašovou. (Foto ČTK a reprofoto ČT)

Dlouhých 15 let vyfasoval otec Jiřiny Bohdalové (85) za napomáhání k emigraci. Františka Bohdala (†74) obvinil v roce 1954 komunistický soud, že ukrýval ministra Benešovy exilové vlády Ladislava Karla Feierabendu (†78). Tehdy třiadvacetiletá herečka pak musela živit celou rodinu. Satisfakce se dočkala až po 62 letech!

Na ministerstvu obrany v úterý převzala za otce osvědčení účastníků třetího odboje a odboru proti komunismu. František Bohdal navíc ocenění In memoriam dostal jen 24 hodin po svých nedožitých 111. narozeninách.

Komunisté v 50. letech klasifikovali jeho počínání jako napomáhání k velezradě a přidali k tomu přechovávání zbraní. Jiřinin vzdálený bratranec Miroslav Kopt (81) si totiž k němu do truhlářské dílny schoval osm pistolí. Teprve díky natáčení dokumentu ČT Tajemství rodu si po více než půl století s herečkou vyříkali, jak to tehdy bylo. Bohdalová totiž myslela, že to na tatínka práskl při výslechu on. Nebylo to tak a herečce se ulevilo.

Jak to tenkrát tedy ve skutečnosti bylo? Kopt v roce 1947 vstoupil do Junáka a hned v březnu 1948 se rozhodl se svým stejně starým kamarádem přepisovat a rozšiřovat protikomunistické letáky vyzývající ke svobodným volbám pod patronací OSN. „Jeden z letáků jsem předal svému strýci Františku Bohdalovi, který byl za války nacisty vězněn na Pankráci, hrozil mu trest smrti, ale dostal se ven za Pražského povstání. Řekl mi: Takový leták je sice pěkná věc, ale také nejkratší cesta do kriminálu. Proti komunistům se musí jinak. Je ti třináct let, nejdříve se něco nauč a pak teprve do toho jdi...“ vzpomíná v jednom rozhovoru Kopt s tím, že za dva měsíce mu Jiřina vzkázala, že její otec s ním potřebuje mluvit.

„Strýc měl truhlářskou dílnu v Moravské ulici na pražských Vinohradech. Řekl mi, ať za dva dny přijdu, že potřebuje hlídat před domem, kdyby se tam něco podezřelého dělo. Zkrátím to: Ukrýval tam bývalého ministra financí Ladislava Feierabenda a z domu ho vezl do Děčína, kde ho přes labsko-oderskou plavbu dostal ven. Tímto kanálem pomohl stovkám lidí a toto spojení prasklo až víceméně náhodou v roce 1954,“ dodává Kopt, který byl v témže roce odsouzen k deseti letům odnětí svobody za údajnou velezradu. Na svobodu se dostal až po vyhlášení amnestie v květnu 1960, stejně jako František Bohdal.

Zkazili jí svatbu
Františka Bohdala naschvál uvěznili pouhých 14 dní před Jiřininou svatbou s Břetislavem Stašem (88), otcem jejich dcery Simony (61). „Tatínek pak svůj příběh nikdy nechtěl vyprávět,“ řekla Bohdalová. Až z archivů se dozvěděla proč. Musel podepsat mlčenlivost. Kdyby ji nedodržel, znovu by ho bez milosti zavřeli.

Kdo byl Feierabend?
JUDr. Ladislav Karel Feierabend byl ministrem ve vládách pomnichovské druhé republiky, ministrem ve vládě Protektorátu Čechy a Morava, členem vedení domácího protinacistického odboje, ale také ministrem exilové londýnské vlády za druhé světové války a po únoru 1948 představitelem agrární strany ve Spojených státech. Tam se v roce 1965 zapojil do vysílání rozhlasové stanice Hlas Ameriky, s níž spolupracoval až do své smrti v roce 1969. Prezident Václav Havel (†75) mu udělil v roce 1995 in memoriam řád T. G. Masaryka I. třídy.



Přečtěte si
zamlzena
24. 11. 2016 • 17:18

O peníze tady u nás většinou ani nejde.Jsme věřící národ, který má jiné priority. Ta menšina, která se vymyká, nikdy neměla na růžích ustláno. Ať jsou v módě jakákoli hesla, barvy a jak se čemu nadává, to je v podstatě jedno. Morálka je v podstatě stejná.

majojo
24. 11. 2016 • 11:02

Čím víc času od události uplynulo, tím lépe se dá upravit, překroutit a pod. Zrovna téhle dámě se dá věřit souta čtvrtina toho, co vypráví.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.