Tajemství Daniely Kolářové (67): Měla si brát Vladimíra Brabce! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Tajemství Daniely Kolářové (67): Měla si brát Vladimíra Brabce!

Původně měl hrát Zemanovu manželku Daniela Kolářová
Původně měl hrát Zemanovu manželku Daniela Kolářová (ara, koláž Ahaonline.cz)

Jakkoli nebyl právě sexy symbolem, ani donchuánem (to by asi ani v komunistickém seriálu nešlo), přesto měl major Zeman nesporně šmrnc. Jak by jinak sbalil, coby velmi zaměstnaný policista, své dvě krásné manželky? Jak to měl vlastně se ženami? Stačilo málo a Vladimír Brabec (79) hrál dokonce s tehdejší vycházející hvězdou Danielou Kolářovou. Právě ona se měla stát jeho seriálovou chotí.

I když role připadla po konkursu tehdy mladinké Renátě Doleželové (†50), ještě jí nebylo pětadvacet, režisér Jiří Sequens chtěl nejdřív Kolářovou. „Ani o tom nevím, nikdo mi roli vážně nenabídl. Měla jsem tam v epizodě Strach malou úlohu, což docela stačilo,“ zmínila Daniela Kolářová (67). Proslýchalo se, že to bylo kvůli emigraci sestry do Holandska v roce 1968. Nicméně v apolitických snímcích šla Kolářová z role do role.


Když roli získala Renáta Doleželová, měla z Brabce obrovskou trému a vykala mu. On jí tykal. „Nakonec mi bylo líto, když mě Radek Brzobohatý zastřelil a já musela skončit,“ vyprávěla představitelka první Zemanovy manželky. „Lidé psali, že je jim líto, že jsem skončila. Policisté mi dokonce odpustili několik pokut.“

Pojďte se podívat na Zemanovy seriálové ženy!

MATKA: Pavla Maršálková
První ženou jeho života pochopitelně byla maminka. Hrála jí Pavla Maršálková (†72), tehdejší představitelka matek či partnerek hlavních hrdinů. Diváci ji znají jako matku Václava Neckáře v Ostře sledovaných vlacích či lakomou selku Pandrholovou v pohádce Dařbuján a Pandrhola. Ač žena kovaného komunisty, herce Josefa Maršálka (zemřel 1973), nepodepsala o čtyři roky později antichartu a odstřihla se od dalších rolí.
V seriálu obývá několik dílů společnou domácnost s mladými Zemanovými v Praze na Žižkově, což asi nebyl žádný med, ale to si může televizní diváků jen domýšlet.

PRVNÍ MANŽELKA: Renáta Doleželová
„Nechtěla jsem nejprve hrát, byla jsem těhotná. Navíc jsem měla angažmá v Ostravě a představovala jsem si hrůzy dojíždění. Ale přemluvili mě. Točit se začalo v porodnici, takže mě ani nemuseli vycpávat. A když hrajeme v Mědirytině a paní Hegerová zpívá, zakrývá mi břicho ubrus u stolu,“ vzpomněla si Renáta Doleželová
Skončila špatně. V seriálu jí zastřelil agent Bláha, v osobním životě neměla mnoho štěstí. Opustil ji muž, zůstala se dvěma syny sama. Rolí ubývalo, přidaly se deprese, koketovala údajně s okultními vědami. V roce 2000, deset dní po padesátinách, si vzala život. Zabila se kombinací prášků a alkoholu. „Byla na život sama,“ řekla tehdy její kamarádka, shodou okolností druhá seriálová manželka majora Zemana, herečka Jaroslava Obermaierová.
V seriálu vystupuje s až dívčí naivitou, jako křehké stvoření. Dokáže se však zastat slabších, vytáhne z bryndy Gabrielu Vránovou v díle Romance o nenápadné paní a nakonec skočí před hlaveň pistole Radoslava Brzbohatého, obětavě položí život za Zemana.

Jak jeho ženy přicházely

•    Manželku Lídu Brůhovou poznává v 7. díle nazvaném Mědirytina (1950). Právě učitelka Lída je jednou z podezřelých v aféře s padělanými potravinovými lístky. Vše se vysvětlí…

•    Hned v dalším díle nazvaném Strach (z roku 1951) se narodí malá Lidka.

•    V roce 1957, ve 14. díle (Konec velké šance) zastřelí Lídu agent Bláha.

•    V roce 1962 se Zeman podruhé žení. Bere si Blanku (Jaroslava Obermaierová), vdovu po komunistovi Mutlovi z Plánice. Svatba je v Karlových Varech, na obřad přijdou jen kolegové z kriminálky a Honza Zeman ještě stihne vyřešit případ.

DRUHÁ MANŽELKA: Jaroslava Obermaierová
Původně se o ni Zeman popral s komunistou Mutlem (Petrem Olivou). Prohrál. Jeho soka ale v Plánici v díle Vrah se skrývá v poli (1953) zastřelili. Vdovu Blanku potkává v Prokletém dědictví (1960) a o dva roky později se vezmou. „Vzpomínám si na seriálovou svatbu. Točila jsem něco na Slovensku, měla večer přeletět do Karlových Varů, jenže se pro hustou mlhu neodstartovalo. Jeli jsme celou noc autem, já ráno nastoupila na plac ve svatebních šatech a měla hrát. Když jsem si sedla, okamžitě jsem usínala, což režiséra naštvalo. Sequens dokázal být velmi přísný,“ vybavila si Jaroslava Obermaierová (68). Svoji roli nepovažuje za zásadní, spíš se vyjadřuje s despektem. „Možná byla napsaná poněkud schematicky, možná jsem udělala i řadu chyb. Určitě jsem pak hrála v lepších rolích.“

DCERA (DOSPÍVAJÍCÍ): Ivana Andrlová
Dceru hrála v posledních deseti dílech. Bylo jí sedmnáct, byla ráda za každou příležitost. „Pan Sequens si mě vybral sám, nemusela jsem do konkursu. Politicky ten seriál nevnímám. Spíš si vzpomenu, že si mi hrály špatně scény, kdy se dospívající holka hádá s otcem ohledně smrti matky. Bylo to složité, děj se vracel do padesátých let,“ vypráví Ivana Andrlová (53).

DCERA (MALÁ HOLČIČKA): Alžběta Mjartanová
Hrála malou Lidku, byla velmi šikovná, přirozená a osobitá, takže ji ještě tři roky využívali v televizi jako dětskou herečku. Později se herecké práci už nevěnovala.
Výzva: Pokud víte, co dnes tehdejší Lidka, herečka Alžběta Mjartanová dělá a můžete přispět kontaktem, obraťte se, prosím, na adresu redakce.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.