Režisér Sequens měl trable s obsazením: Zemana měl hrát Slovák! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Režisér Sequens měl trable s obsazením: Zemana měl hrát Slovák!

Kvietik hrál kuchaře, který se chvástal horolezeckými úspěchy. Na žádný kopec ale nikdy nevylezl
Kvietik hrál kuchaře, který se chvástal horolezeckými úspěchy. Na žádný kopec ale nikdy nevylezl ( Foto Aha! – Martin Hurda, ara)

Dlouhé roky rolí majora Zemana herec Vladimír Brabec (80) trpěl. Komunistický seriál mu po revoluci moc nepomohl, dostával méně příležitostí, diváci i režiséři si jej s kriminalistou totiž příliš identifikovali. Přitom stačilo málo a vůbec ve 30 případech nemusel hrát!

Prvním adeptem na roli Jana Zemana byl totiž slovenský herec Štefan Kvietik (80). To ale měl ještě seriál pod palcem režisér Jaroslav Šikl (†55) a právě on si ho vyhlédl. Když pak později převzal režijní vedení Jiří Sequens, postavil se zásadně proti.

Slováka mu dodali z nařízení tehdejšího komunistického vedení televize, aby nebyla narušena rovnoprávnost obou národů. Sequens protestoval a hnal to dokonce přes politiky, aby se Kvietika zbavil.

•    Kvietik se chtěl naučit česky!
To už byl ovšem Štefan Kvietik rozhodnutý nabídku nepřijmout. Jak dnes říká, obával se velkého rozsahu role, kvůli které by se musel vzdát jiných závazků, a také měl strach, že by se v tak krátké době nenaučil perfektně česky a na případný dabing své postavy nechtěl přistoupit.

•    Zemana mohl hrát Brzobohatý
Jiří Sequens si pak vyhlédl Radoslava Brzobohatého (†80). Byl by pro něj ideální, vždyť mu skvěle zahrál několik let před tím v dramatu Atentát (1964). Jenomže se přepočítal. Brzobohatý měl po Uchu a Rodácích distanc!

„Vy jste se zbláznil. Vždyť Brzobohatý má přece zákaz,“ údajně ječela televizní dramaturgyně Jarmila Balášová na Kavčích horách na režiséra Sequense. Postavu majora Zemana psal tehdy právě na tělo Radku Brzobohatému. Vydupal mu pak aspoň malou roli, aby tolik nevyčníval.
Jenže oblíbený herec a představitel tvrďáků dostal roli agenta Bláhy, kterého si diváci okamžitě oblíbili. A zase vypadal jako provokatér. Sympatický zloduch! Jeho postava byla rozepsána do několika příběhů, v Honu na lišku uniká letadlem, ale měl se znovu objevit ve všech epizodách druhé desítky dílů.

Ovšem režisér Jiří Sequens musel scénář přepracovat. „Není možné, aby byl nepřítel státu diváky obdivován či dokonce oslavován,“ nařídila Balášová vyškrtnout Bláhu ze seriálu. Charismatický západní agent tak měl životnost pouhé tři díly a dost. Pak ho zastřelil samotný Zeman.

Není bez zajímavosti, že roli v Kachyňově Uchu (1970), která Brzobohatému tolik uškodila, měl původně hrát Vladimír Brabec!

Kvietik: Zahrál si aspoň kuchaře…
Štefan Kvietik dostal aspoň zajímavou roli kuchaře Vláda z dílu Tatranské pastorále! Proč měl být ale přímo samotným kriminalistou? V roce 1964 ztvárnil v televizní inscenaci »Sam voják v poli« hlavní roli sovětského rozvědčíka působícího během druhé světové války v německém týlu. Jeho pojetí postavy se autorům námětu (Šikl – Železný) zalíbilo, a proto o podobné romanticky pojaté a idealizované postavě uvažovali.



Zemana mohl hrát i Petr Kostka!
Jenže se uvažovalo ještě o úplně jiném herci! Zemana měl hrát Petr Kostka! Byly s ním dokonce natočeny kamerové zkoušky, jako kriminalista se zdál ideální. Už z toho důvodu, že s dvojicí Šikl – Železný točil v roce 1970 seriál Rozsudek. Kostka byl hojně obsazován a měl seriálu zajistit patřičnou atraktivitu. Bylo mu čtyřiatřicet! Nakonec ale bylo všechno jinak a roli dostal Vladimír Brabec, kterému v té době už bylo čtyřicet.

Zeman měl mít policejního psa!

aneb Jak to také mohlo všechno být

•    Major Zeman měl mít psího pomocníka, proto režisér Jaroslav Šikl, který měl původně seriál točit, objížděl po Čechách nejen exteriéry, ale i psí útulky a vyhlížel vhodného adepta.

•    Šikl byl ovšem po vyškrtnutí z KSČ z pozice režiséra tak zásadního politického opusu odvolán. Nahradil jej Jiří Sequens.

•    Jaroslav Šikl napsal společně se scénáristou Oldřichem Železným několik scénářů, ale ty nebyly využity. V jeho režii měly být díly pouze dvacetiminutové.

•    Každý díl měl začínat pohledem do pracovny zhruba padesátiletého muže, kriminalisty, který vzpomíná na své nejslavnější případy.

•    Autorská práva navíc vlastnilo Federální ministerstvo vnitra, aby nevznikly v budoucnu spory o uplatňování autorského vlivu.



Autor:  mich

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.