Galerie bolesti: 10 českých herců, kteří zemřeli během natáčení… | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Galerie bolesti: 10 českých herců, kteří zemřeli během natáčení…

Zdivočelá země
Zdivočelá země (Aha! - David Kundrát)

Říká se, že umřít na »place«, tedy takzvaně na prknech, která znamenají svět, je pro herce ta nejdůstojnější smrt. Pro filmové režiséry tyto události ovšem představují doslova infarktové stavy. Narychlo měnit scénář, přeobsazovat role, štáb i herci nechtějí z pověrčivosti dál natáčet. Peklo… Možná vás překvapí, kolik slavných českých herců opustilo tento svět právě při výkonu svého povolání. Vybrali jsme deset nejznámějších z nich!

Karel HÖGER (†67): Zemřel při natáčení Nemocnice na kraji města (1977)

První série se začala natáčet v roce 1976 s Karlem Högerem v roli primáře Sovy. Na jaře 1977 však herce postihl infarkt a zemřel. Dva dny před smrtí ještě stačil dát výpověď z Národního divadla, kde nebyl spokojen s tím, jak se divadlo vede. Na seriálu byl v té době udělán už velký kus práce a tak bylo nutné roli znovu obsadit, dalším charismatickým hercem Ladislavem Chudíkem a již natočené části musely být znovu přetočeny.

Jan LIBÍČEK (†42): Zemřel při natáčeníJak utopit doktora Mráčka aneb Konec vodníků v Čechách (1974)

Měl za sebou osm pouhých natáčecích dní. „Zrovna se točila scéna, kdy vodníci čekají na břehu na blížící se pramici s doktorem Mráčkem a chtějí ho utopit. Já s kameramanem jsem přes vodu pozoroval Libíčka, jak si povídá s Menšíkem. Najednou se skácel zády do vody. Ihned k němu vyrazili připravení záchranáři, vylovili těch jeho sto čtyřicet kilo váhy z vody a mezitím dorazila záchranka,“ popsal režisér Václav Vorlíček.


Václav HRUBÝ (†62): Zemřel při natáčení filmu Páni Edisoni (1986)

Bylo horké léto roku 1986, kdy se natáčela dětská komedie, ve které herec ztvárnil dědu Roubánka. „Uprostřed natáčení bohužel zemřel. Byli jsme z toho zdrcení,“ popsal režisér Vít Olmer. Postihl ho infarkt. Smrt byla rychlá a nečekaná. „Museli jsme předělat scénář,“ dodal Olmer.

Václav LOHNISKÝ (†59): Zemřel při natáčení filmu Krakonoš a lyžníci (1980)

Před kameru zimního filmu pro děti se postavil 18. února 1980. Měl točit záběr, kdy z vrcholku kopce sjede na lyžích do údolí. Tehdejší asistent režie Zdeněk Troška se s ním vydal do stráně. „Šli jsme spolu na vrchol, on si nesl lyže a já se snažil zprovoznit nefunkční vysílačku. Ještě jsem mu říkal, ať na mě počká, že mu lyže vezmu,“ popsal okamžiky před hercovou smrtí Troška.


Dana MEDŘICKÁ (†62): Zemřela při natáčení seriálu My všichni školou povinní (1983)

Měla před sebou ještě dvacet natáčecích dní, ale z ničeho nic se jí doma udělalo špatně. „Odvezl jsem ji do nemocnice, kde mi řekli, že prodělala infarkt. Ležela tam asi týden, pak zemřela. O smrti nemluvila, ale uvědomovala si, že umírá,“ popsal její syn Václav Vydra ml.

Rudolf DEYL ml. (†55): Zemřel při natáčení pohádky Šíleně smutná princezna (1968)

Krále Dobromysla, tatínka půvabné princezny v podání Heleny Vondráčkové měl hrát původně právě Rudolf Deyl ml. Jenže v polovině natáčení náhle zemřel. Opět úřadoval »infarkt«. Přestože ostatní herci z pověrčivosti nechtěli filmování dokončit, nakonec se je podařilo přemluvit a řada scén se musela natočit znovu.

Vladimír RÁŽ (†77): Zemřel při natáčení seriálu Zdivočelá země (2000)

Vypadá to, že si datum své smrti pečlivě vybíral. Ještě tři dny předtím než opustil tento svět, v dobré kondici dotáčel poslední záběry do televizního seriálu Zdivočelá země. Pak ale zemřel pokojně doma ve spánku. „Říká se, že trpěl těžkou nemoci, ale on žádnou neměl. Byl naprosto zdravý, ve skvělé kondici. O to větší šok byl, když se toho dne už nevzbudil,“ uvedla Rážova dcera Veronika. Svoji práci tak stačil dokončit doslova za minutu dvanáct. Premiéry už se nedočkal.


Jiří HRZÁN (†41): Zemřel při natáčení komedie Buldoci a třešně (1980)

Polovina bláznivé komedie už byla natočena, když všechny ve štábu překvapilo, že se Jiří Hrzán, který hrál mafiána Fofa nedostavil do práce. Začalo horlivé telefonování a shánění věčného bohéma. Až pak vyšly najevo děsivé skutečnosti. Herec se noc předtím opil a v pražské Ladově ulici riskantně šplhal po budově do pátého patra, kde měla byt jedna z jeho přítelkyň. Ujely mu nohy, ruce ho neudržely a zřítil se z výšky 18 metrů dolů do dvora. Když na místo dorazili lékaři, ještě žil. Zemřel po pár dnech v nemocnici. Z kómatu už se nikdy neprobral.

Radoslav BRZOBOHATÝ (†79): Zemřel při natáčení seriálu Vyprávěj (2012)

Ještě den před svou skutečnou smrtí točil smrt svoji postavy Františka v seriálu Vyprávěj. „Je to nepochopitelné. On stihl odtočit konec svojí role a den na to zemřel,“ zavzpomínala Andrea Kerestešová, alias Eva Dvořáková. Andrea Kerestešová si na ten den vzpomíná ještě dnes. Však také doplnila další zajímavosti, které se zrovna odehrály. „V pauze jsme spolu sedávali na lavičce před ateliérem a povídali si. On měl první obraz, já šla na druhý. Říkal mi: neboj, mám ještě čas… Znělo to zvláštně. Vypadal fantasticky,“ dodala herečka.


Oldřich LIPSKÝ (†62): Zemřel při natáčení filmu Velká filmová loupež (1986)

Smutné defilé uzavírá jeden z nejslavnějších režisérů veseloher. V polovině roku začal natáčet komedii Velká filmová loupež, odehrávající se během výstavy ke 40. výročí znárodnění československé kinematografie v pražském paláci U Hybernů. Na tu práci se těšil. Podařilo se mu do ní obsadit tehdejší hereckou špičku. Ve filmu zazněly odkazy na všechny slavné komedie té doby. Uprostřed natáčení, v říjnu, přímo během rozdělané práce ho postihl infarkt. Zemřel během převozu do nemocnice. Film tak musel dokončit Zdeněk Podskalský.



Přečtěte si
palg@centrum.sk
10. 9. 2018 • 17:30

Vážená redakce, až na to, že pan Hrubý se jmenoval VLADIMÍR!!! Ověřte si fakta, když něco jdete psát!

Johny44
25. 9. 2016 • 13:47

Rád bych uvedl dvě věci na pravou míru. Za prvé, Rudolf Deyl ml.nezemřel na infarkt jak je mylně uvedeno, ale na rakovinu. Dana Medřická zemřela skutečně na infarkt, čemuž dost pomohla sama, kromě uvedeného seriálu točila ještě film v Budapešti. Když se v pátek vrátili do Prahy chtěla paní Fabiánová aby ji řidič odvezl do nejbližší nemocnice což ona odmítla s tím, že syn má premiéru a ona ho chce vidět. V sobotu snad byla u lékařky ND, ta ji chtěla v pondělí poslat na EKG. V neděli byla paní Medřická převezena do nemocnice, kde po vyšetření konstatovali, že prodělala infarkt. V nemocnici ležela týden a v pátek pak podlehla dalšímu, tentokrát totálnímu infarktu.

dobrotka
17. 2. 2014 • 21:24

Tak tady je videt, jak si bulvar vymysli. Reziser Oldrich Lipsky nezemrel pri prevozu do nemocnice a urcite ne na infarkt. Mel rakovinu. Lezel ve Vinohradske nemocnici, nemohl jist a sama jsem mu nosila jogurty. Ty tenkrat nebyly v jidelnicku. Byl operovan na nador/y a byli domluveni, ze pokud ta jeho rakovina nebude operabilni, ze uz jej z narkozy neprobudi. A neprobudili.

andabar
17. 2. 2014 • 13:32

Smutné když někdo náhle zemře. Zvláště lidé který něco uměli a bavily nás.Po hercích nám zůstanou filmy a můžeme si je připomenout

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.