Zemřela nejznámější dětská herečka všech dob Shirley Temple. Bylo jí 85 let | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Zemřela nejznámější dětská herečka všech dob Shirley Temple. Bylo jí 85 let

Shirley Temple, zlaté dítě filmu, zemřela ve věku 85 let.
Shirley Temple, zlaté dítě filmu, zemřela ve věku 85 let. (ČTK, Profimedia.cz, koláž Ahaonline.cz)

Ve věku 85 let zemřela v pondělí někdejší filmová hvězda a bývalá americká velvyslankyně v Československu Shirley Temple Black. Oznámila to dnes její rodina.

Templeová-Blacková zemřela ve svém domě ve Woodside v Kalifornii z "přirozenou" smrtí, uvedlo prohlášení rodiny. Podle něj zemřela obklopena členy rodiny.
 
Proslavila se jako Shirley Templeová ve 30. letech dětskými filmovými rolemi jako Jeho malá přítelkyně, Malý plukovník, Chudá bohatá holčička či Zářící oči. Když jí bylo 10 let, měly její filmy v Hollywoodu největší tržby a její písničky si zpívala celá Amerika, poznamenala BBC.



Od 60. let se věnovala politice a v roce 1967 neúspěšně kandidovala do Kongresu za republikány. V 70. letech byla první ženou, která vedla protokol v Bílém domě, posléze byla velvyslankyní v Ghaně. V letech 1989 až 1992, tedy během "sametové revoluce" v listopadu 1989 byla americkou velvyslankyní v tehdejším Československu. Do Prahy ji tehdy vyslala vláda George Bushe staršího.

Zlomové okamžiky života Shirley Temple:

Většinu filmů natočila ještě před svými desátými narozeninami. Už jako šestiletá získala sošku Oscara jako uznání za přínos k filmové zábavě roku 1934 a stala se tak jeho první a dodnes nejmladší nositelkou.

Poté byla jako sladká zpívající holčička s lokýnkami po několik let největší kasovní hvězdou Hollywoodu a Americe ze stříbrného plátna vlévala do žil optimismus v době hospodářské krize. Zářila například ve filmech Malý rebel (1935), Heidi (1937) či Malá princezna (1939).

Těsně po válce se provdala za herce Johna Agara, měli spolu dceru Lindu Susan a po čtyřech letech se rozvedli. Svou životní lásku, kalifornského obchodníka Charlese Aldena Blacka, potkala v roce 1950. Ještě týž rok se vzali a posléze se jim narodil syn Charles a dcera Lori.

V roce 1967 neúspěšně kandidovala do Kongresu, jako angažovaná republikánka podporovala i účast USA ve vietnamské válce. O dva roky později byla jedinou ženou v pětičlenné americké delegaci v OSN.

Ve čtyřiačtyřiceti letech Templeová-Blacková onemocněla rakovinou prsu a jako první ze slavných osobností o své nemoci veřejně promluvila, aby tak dodala odvahu ostatním ženám.

V létě 1974 byla jmenována velvyslankyní USA v Ghaně, odkud se vrátila po dvou letech, aby od července 1976 půlroku šéfovala protokolu v Bílém domě jako první žena v této funkci.

Poté působila na ministerstvu zahraničí, než se v létě 1989 stala velvyslankyní USA v Československu. Kromě sametové revoluce zažila v Praze i jinou historickou událost - obsazení země vojsky Varšavské smlouvy v srpnu 1968. Tehdy tu pobývala jako zástupkyně organizace bojující proti roztroušené skleróze.




Přečtěte si
mandat
11. 2. 2014 • 13:14

Roztomile a talentovane dite. Byla velice sympaticka a skromna. Cest jeji pamatce.

jity
11. 2. 2014 • 12:38

Sympatická dáma, čest její památce.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.