Dům hrůzy: Tady se to stalo | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Dům hrůzy: Tady se to stalo

Vila Karla Svobody.
Vila Karla Svobody. (: Martin Pekárek, archiv)

Neděle 28. ledna 2007, čtyři hodiny odpoledne – v Jevanech, městečku české smetánky, suše práskl výstřel. Na zahradě před svou vilou se právě zastřelil geniální český hudebník Karel Svoboda.

Stavení, které obchází smrt

Ještě pár hodin ale potrvá, než ho najde jeho manželka Vendula, než přivolají záchranku a než Česko obletí ta hrozná zpráva, že Karel už není mezi živými...

Rozlehlá luxusní hacienda na břehu překrásného rybníka, plná krásných a přepychových věcí... Kdo ten dům nezná osobně a vídá ho jen na snímcích, může snadno podlehnout závisti. Jenže kdo tušil o opravdové historii domu skladatele Karla Svobody (68) a věděl, kolik smrti a zármutku tu přežívá, držel se vždy v uctivé vzdálenosti.

První příběh smrti

Smutná historie domu, který Karel Svoboda miloval a celoživotně zveleboval, se začala psát v roce 1903. Tehdy si autorka dramat Gazdina roba a Její pastorkyňa Gabriela Preissová nechala na rozlehlém pozemku v Jevanech postavit secesní vilu. Tu často navštěvoval například Leoš Janáček. V tomto domě žila Gabriela Preissová až do roku 1946, kdy podlehla rakovině.

Rakovina opět zabíjela

Po Preissové vilu dlouhá léta vlastnil známý pražský lékař Vladimír Vondráček, který proslul i svými postřehy o duševních nemocích prvorepublikové smetánky. Na Jevany měl zvláštní názor. „Je to tu jako vyhlazovací tábor,“ mluvil o tom, že místní lidé umírají tak často. I on zemřel na rakovinu.

A zubatá řádí dál...

Na koncii 70. let koupil na doporučení kamaráda a budoucího souseda Ladislava Štaidla zchátralou vilu právě Karel Svoboda. Prvorepublikovou atmosféru vily a bývalou přítomnost slavných osobností si často pochvaloval. „Na mě tu dýchá atmosféra první republiky. Když bydlíte v domě, který má tak bohatou historii, a v jehož zdech pobývali lidé jako Leoš Janáček či Ema Destinnová, zdá se vám, že k vám tyto osobnosti skrze ty stěny hovoří.“

Jenže zároveň se nad vilou vznášel i přízrak smrti. Karlova první žena Hana zde zemřela na rakovinu a krátce na to skonala i skladatelova matka a tchyně. Sotva se s tím Svoboda vyrovnal, osud ho opět srazil na kolena. To když mu před šesti lety zemřela milovaná dcera Klárka (+4,5) na rakovinu.

Hrůzný příběh pokračuje

Ani to však nebylo všechno. Necelé tři roky po nejmladší dceři zemřel i Karlův mladší bratr Jiří, taktéž na rakovinu. Zatím poslední oběť, kterou si dům vybral, byl Karel Svoboda osobně. Na zahradě spáchal v neděli 28. ledna sebevraždu.

Může za to radon?

Podle senzibila a astrologa Vratislava Jana Žižky je to prokleté místo. Pozemek je prý zamořen radonem, ještě nedávno lidé pili vodu z místních rybníků, která obsahuje spoustu železa, a navíc údajně k vile vede geopatogenní zóna. To prý vysvětluje, proč je tu tolik úmrtí.

Tak například... Svobodův soused Peter Gruber dostal stejně jako Klára leukémii. Nedaleko odtud zemřela na rakovinu první žena Petra Jandy z Olympiku. Když se do Jevan přistěhoval dokumentarista Jan Špáta, dostal rakovinu a podlehl jí. Na rakovinu tu umřel i Svobodův pes Gun. Také blízký přítel a soused Karla Svobody Ladislav Štaidl prodělal léčbu zhoubného nádoru. A výčet mrtvých je ještě delší...

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.